Analyse: Blåt valgforbund i Kalundborg skaber splid

I Kalundborg har en aftale mellem fem borgerlige partier nærmest afgjort valget på forhånd. Der er stor uenighed om, hvorvidt det er en god ting.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Kalundborg ligner den siddende borgmester Martin Damm (V) en sikker vinder forud for tirsdagens kommunalvalg.

Han er gået i valgforbund med de fem borgerlige partier, der alle vil pege på ham som borgmester.

Analysen regionen
Læs også
Analyse: Ny DF-melding er guf for Socialdemokratiet
Analysen regionen
Læs også
Analyse: Ny DF-melding er guf for Socialdemokratiet

Ifølge Martin Damm er det en fordel, fordi vælgerne dermed ved, hvad de vil få. Men kritikere siger, at aftalen blandt de borgerlige partier udgør et demokratisk problem, fordi valget nærmest er afgjort, inden vælgerne har sat deres kryds.

Emne skaber splid

I torsdagens udgave af Analysen med Elholm og Langhoff splittede emnet de to folketingspolitikere.

- Jeg synes, det er meget demokratisk, at man ved, hvem partierne peger på, jeg synes, det kan være problematisk, hvis vælgerne regner med, at det parti man stemmer på støtter én kandidat, og så viser det sig på valgaftenen, at de lige pludselig peger på en helt anden kandidat, for så får vælgerne slet ikke det, de havde regnet med, da de afgav deres stemme, siger Louise Schack Elholm (V).

Analysen med Elholm og Langhoff
Læs også
Analyse: Venstre forsøger at splitte Adelskovs alliance
Analysen med Elholm og Langhoff
Læs også
Analyse: Venstre forsøger at splitte Adelskovs alliance

Men selv om de borgerlige partier har lavet en forhåndsaftale, så kan vælgerne ikke regne med, at han bliver overholdt, siger Rasmus Horn Langhoff (S).

- Der er lige et valg, der skal overstås, og der er ikke nogle, der ved, hvordan stemmerne vil fordele sig, så det er fint nok at lave en aftale i god tid, men det er jo ikke noget, der er juridisk bindende, siger han.

Forskud på glæderne

Han mener, at Martin Damm har en anelse for travlt.

- Vores demokrati fungerer på den måde, at vælgerne peger på de politikere og partier, de gerne vil have, og så må partierne ligesom herefter forhandle og finde ud af, hvad de kan komme frem til, så jeg synes, det er lidt at tage glæderne på forskud, fastslår Rasmus Horn Langhoff.

De fem partier, der har indgået det strategiske valgsamarbejde er Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre.

Analysen med Elholm og Langhoff bliver sendt på TV ØST efter den sene nyhedsudsendelse hver mandag til torsdag frem til kommunalvalget. 


Nyhedsoverblik