Alvorlige fejl i konstruktionen – ny havn i Kalundborg ligger øde

Alvorlige fejl i konstruktionen gør, at den nye del af havnen i Kalundborg står ubrugt hen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den nye del af havnen i Kalundborg, Ny Vesthavn, til over 200 millioner kroner står ubrugt hen.

Her har man opdaget, at 24 ankerstænger, der skal holde kajvæggen på plads, er knækket.

- Det er jo en fatal fejl, når man har et ankersvigt, så har man ikke helt styr på sin kajvæg, og så længe man ikke har det, så frarådes det altså at besejle den, siger havnedirektør Bent Rasmussen.

Havnen blev indviet i påsken under stor festivitas, men den nåede dårligt at blive indviet, før man fandt ud af, at der var alvorlige fejl i konstruktionen.

Eksperter undersøger fejl

Nu forsøger eksperter at finde ud af, hvad der er gået galt.

- Vi har igangsat en række undersøgelser for at se, hvad pokker der er sket. Er det en dimensioneringsfejl, er det stålet, der er noget galt med, eller hvad pokker er det, der gør, at 24 ankerstænger er sprunget, og er der risiko for, at flere ankerstænger springer, siger Bent Rasmussen.

Krydstogtskibene, der besøger Kalundborg havn, må lægge til ved den gamle kaj, da den nye ikke er sikker.
Krydstogtskibene, der besøger Kalundborg havn, må lægge til ved den gamle kaj, da den nye ikke er sikker. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Skaderne har allerede haft store konsekvenser for havnen, der har mistet både indtjening og kunder.

Økonomien vækker bekymring

Det vækker bekymring blandt flere byrådspolitikere, der frygter, at regningen i sidste ende kan havne hos skatteborgerne, fordi kommunen har stillet en lånegaranti i forbindelse med havneudvidelsen.

Ny Vesthavn
Læs også
Store havneinvesteringer vækker bekymring
Ny Vesthavn
Læs også
Store havneinvesteringer vækker bekymring

- Det er bekymrende, fordi kommunen har garanteret 200 millioner kroner, og lige nu kommer der ingen indtægter til det, og der er måske også noget tab i forhold til salg af kajplads på længere sigt, som de går glip af, siger Niels Erik Danielsen (EL), der er medlem af teknik- og miljøudvalget i Kalundborg.

Byrådsmedlem Niels Erik Danielsen (Ø) er bekymret for, at skatteborgerne i sidste ende kommer til at betale for de manglende indtægter på havnen.
Byrådsmedlem Niels Erik Danielsen (Ø) er bekymret for, at skatteborgerne i sidste ende kommer til at betale for de manglende indtægter på havnen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Ifølge havnebestyrelsen er der dog ingen grund til bekymring:

- Jeg vil nærmest kalde det en overdreven frygt. For det er klart, at kommunen har stillet en garanti, som de gør i så mange andre sager, men det er jo en garanti, som vi skal betale tilbage over det her lån, vi har, og det er jo over rigtig mange år, så vi har altså kapital til at kunne klare os, siger Martin Schwartzbach, der er bestyrelsesformand for havnen og byrådsmedlem for Dansk Folkeparti.

Martin Schwartzbach, der er bestyrelsesformand i havnen, fastslår at skatteborgerne ikke har grund til at bekymring.
Martin Schwartzbach, der er bestyrelsesformand i havnen, fastslår at skatteborgerne ikke har grund til at bekymring. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Uvist, hvornår havnen kan tages i brug

Når årsagen til skaderne er fundet, kan udbedringsarbejdet begynde, men det kan have lange udsigter.

Havnedirektør Bent Rasmussen beskriver fejlene som fatale.
Havnedirektør Bent Rasmussen beskriver fejlene som fatale. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Jeg har svært ved at komme med et tidsperspektiv lige nu, vi nærmer os desværre også en vinter, hvor vandbygningsarbejde ikke er det nemmeste, siger Bent Rasmussen.

Havnen regner med, at forsikringen vil dække omkostningerne og de tabte indtjeninger, når det ligger fast, hvad årsagen til skaderne er, og hvem der har ansvaret.

FAKTA OM NY VESTHAVN

  • Ny Vesthavn er placeret på den sydlige side af Kalundborg Fjord, vest for Asnæsværket.
  • Det samlede areal omfatter 330.000 kvadratmeter.
  • Ny Vesthavn er etableret på ca. 200.000 kvadratmeter eksisterende land og resten – 130.000 – af de 330.000 kvadratmeter er inddæmmet på søområdet.
  • Der er etableret en 500 meter lang kaj.
  • Vanddybden er 15 meter – dermed er Kalundborg Havn den eneste offentlige havn på Sjælland, som kan tilbyde dybt vand ved kaj lige ved T-ruten, som er dybvandsruten, der forbinder Østersøen og Nordsøen.
  • Af de 330.000 kvadratmeter er der afsat 50.000 kvadratmeter til Kalundborg Container Terminal.
  • 60.000 kvadratmeter er tiltænkt vej, parkering m.v. 

Kilde: Kalundborg Havn


Nyhedsoverblik