Alternativet vil lave lokal valuta: Kan styrke det lokale fællesskab og forretningsliv

Alternativet vil give mulighed for at oprette lokale valutaer, der ifølge partiet kan styrke lokalsamfund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag skal et lovforslag fra Alternativet om at lovliggøre lokale valutaer førstebehandles i Folketinget.

Meningen med forslaget er, at mindre samfund - eksempelvis småbyer eller byområder - vil kunne indføre deres egen møntfod, som kun lokale butikker kan modtage. 

Partiets håb er, at det kan skabe en bedre økonomisk grobund for handlende i små samfund. Inspirationen kommer fra udlandet, fortæller en af forslagets stillere, Josephine Fock.

- Vi kan se, at lokale valutaer - eksempelvis i Frankrig, Holland, England og Tyskland - styrker det lokale fællesskab og forretningsliv, fordi efterspørgslen på lokale varer stiger, siger hun og fremhæver det britiske Brixton Pound som et godt eksempel. Den er siden 2009 blevet brugt som betaling i London-bydelen Brixton, og det er blandt andet de britiske erfaringer, som Alternativet vil videreføre i Danmark.

quote - Det vil fremme hele det lokale område, de lokale varer og de lokale producenter.

Josephine Fock, Alternativet

- Det vil fremme hele det lokale område, de lokale varer og de lokale producenter. Det, mener vi, er en god dagsorden og med til at gøre op med opdelingen af land og by, hvor meget er centraliseret.

Vil skåne miljøet

Samtidig medfører lovforslaget, hvis det føres ud i livet, flere miljømæssige gevinster, mener Alternativet, fordi der bruges mindre energi og brændstof på at transportere varer på tværs af landet.

- Det forkorter transporttid og strækningen mellem producenten og forbrugeren, så miljøet vil blive belastet mindre, siger Josephine Fock. 

Læs også
Landsby indfører egen valuta - og sætter ungerne i arbejde
Læs også
Landsby indfører egen valuta - og sætter ungerne i arbejde

Partiet forestiller sig, at man vil kunne veksle en eventuel lokal valuta med den danske krone i forholdet en-til-en, og at det vil betyde, at den nemt vil kunne beskattes.

Forslaget debatteres i Folketinget fredag formiddag.


Nyhedsoverblik