Aflastningstilbud skal lukke efter overgreb mod børn: - Det er rædselsfuldt

Overgreb og unødig magtanvendelse på botilbuddet Kikhøj gør, at stedet skal lukkes. I Handicaprådet er man rystet over, at det kan ske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Overgreb på børn og unge og ureflekteret brug af magtanvendelse. Det er nogle af de ting, som et tilsyn slår ned på i en vurdering af det kommunale bo- og aflastningstilbud, Kikhøj, i Holbæk Kommune.

Forholdene er så dårlige for de udviklingshæmmede børn og unge med blandt andet autisme, ADHD og hjerneskader, at stedet ifølge Socialtilsyn Hovedstaden bør lukkes. En beslutning, som kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune netop har valgt at acceptere.

Kikhøj
Læs også
Alvorligt overgreb mod udviklingshæmmet barn på aflastningstilbud
Kikhøj
Læs også
Alvorligt overgreb mod udviklingshæmmet barn på aflastningstilbud

Nyheden om tilsynets krav om lukning har rystet Sytter Kristensen.

Hun er tidligere landsformand for Landsforeningen LEV, og i dag er hun formand for Handicaprådet i Holbæk Kommune.

quote Det er rædselsfuldt, at det har kunnet lade sig gøre

Sytter Kristensen, formand for Handicaprådet, Holbæk Kommune.

- Det er trist, at et tilbud, som er målrettet nogle børn og voksne, der har et meget stort behov for støtte og hjælp, kan gå så galt, så det nu anbefales, at det lukkes af et tilsyn, siger Sytter Kristensen.

Holdt barn i fast greb

Botilbuddet kan ikke længere beholde sin godkendelse. Det har Socialtilsyn Hovedstaden besluttet, efter de har besøgt stedet syv gange siden 2014.

TV2 ØST har fået adgang til afgørelsen fra tilsynet. Den fremhæver blandt andet dokumenterede og observerede overgreb på et barn og ung fra medarbejdernes side. Socialtilsynet kan ikke gå i deltaljer, men skriver, at der flere gange har været brugt magtanvendelse. For eksempel observerede de under et besøg, hvordan en medarbejder holdt et barn i et fast greb om håndledene i længere tid.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

Det er Holbæk Kommune, der i dag driver stedet. Og Sytter Kristensen er helt uforstående overfor, at disse overgreb kan ske.

- Der må være nogen, der skal tage ansvar for, at man ikke har fulgt op på de tilsynsrapporter, der har været igennem en del år, som har sagt, hvilke fejler og mangler der har været. Jeg synes, det er rigtig trist, at man i en kommune ikke har nogle systemer, som sikrer, at man ikke kommer ud i den her situation, siger hun.

lyngbo.jpg
Læs også
Udskældt botilbud lukker efter massiv kritik
lyngbo.jpg
Læs også
Udskældt botilbud lukker efter massiv kritik

- Det er rædselsfuldt, at det har kunnet lade sig gøre. Og at der ikke har været konsekvenser af det. Og at der ikke er nogen i det kommunale system, der har været inde og sige, at det her skal stoppes med det samme, tilføjer hun.

Historien gør indtryk

Det er kun en dag siden statsminister Mette Frederiksen (S) gav de såkaldte Godhavnsdrenge en officiel undskyldning i en lignende sag. Fra 1945 til 1976 blev de nemlig udsat for svigt og overgreb på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje.

Derfor gør denne historie specielt indtryk på Sytter Kristensen.

quote Jeg vil altså anbefale, at vi simpelthen undlader vores ankemulighed og i stedet for accepterer og også bidrager med at lukke stedet

Bente Juul Röttig (SF), formand for Socialudvalget, Holbæk Kommune.

- Der går rigtig mange tanker i gang. Nu har vi lige set statsministeren undskylde overfor Godhavnsdrengene. Men det er jo de samme ting, der foregår – måske ikke i lige så udbredt grad, men magtanvendelser og overgreb på børn er rystende, siger hun.

Onsdag aften var kommunalbestyrelsen samlet for at drøfte sagen om Kikhøj. Her besluttede de, at de ikke anker afgørelsen fra socialtilsynet.

- Jeg vil altså anbefale, at vi simpelthen undlader vores ankemulighed og i stedet for accepterer og også bidrager med at lukke stedet og finder nogle bedre forhold for de borgere, vi selv har der, og så må de andre kommuner, der har borgere der, gå i gang med at finde bedre kvalificerede steder, lød det fra Bente Juul Röttig (SF), der er formand for Socialudvalget i Holbæk Kommune.

Handicaprådet holder torsdag møde om sagen, hvor de vil få en grundig orientering.

Vil sikre adgang til skole

Nogle af børnene, der været i aflastning på Kikhøj, har gået i skole på Ladegårdsskolen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det kommunale botilbud Kikhøj er et bo- og aflastningstilbud for udviklingshæmmede børn og unge med autisme, ADHD, hjerneskader, svær epilepsi og hyperaktiv adfærd.
Det kommunale botilbud Kikhøj er et bo- og aflastningstilbud for udviklingshæmmede børn og unge med autisme, ADHD, hjerneskader, svær epilepsi og hyperaktiv adfærd. Foto: TV2 ØST

Men hvis botilbuddet lukker, kan Sytter Kristensen godt være bekymret for, om man kan sikre den tætte tilknytning mellem et nyt aflastningstilbud og skolen i fremtiden.

- Det er noget af det, der er mit fokus. Det er ikke kun de børn, der er der lige nu, men det er jo fremadrettet børn, som går på Ladegårdsskolen. De skal have et aflastningstilbud så tæt på, at de kan fortsætte deres skolegang, selvom de er i aflastning, siger hun.

Tilbage håber Sytter Kristensen nu, at man kan finde en løsning, så det aldrig sker igen.


Nyhedsoverblik