Afgørelsens time er kommet: Nu bliver de lange knive slebet

Nu er klokken 20, og det er ikke længere muligt at sætte sin stemme til kommunalvalget, regionsrådsvalget og ikke mindst ældrerådsvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klokken har paseret 20.00 og det er derfor ikke muligt at stemme. 

I 12 timer har det været muligt at stemme til både kommunalvalg, regionsrådsvalg og ikke mindst ældrerådsvalget. Men nu er det tid til, at stemmerne skal tælles op og fordeles. Og de lange knive skal slibes. 

For i nattetimerne skal partierne konstituere og borgmesterkæden skal deles ud. 

quote Hvis der ikke kan blive enighed mellem de andre kandidater, så er det bestemt en mulighed at pege på os

Ole K. Larsen (V), Guldborgsund

Her bliver det ekstra interessant

Guldborgsund Kommune er én af de kommuner, hvor det bliver meget interessant. Kommunen var nemlig forhåndsudpeget til at kunne blive Danmarks første med en borgmester fra Dansk Folkeparti ved roret.

John Brædder (Guldborgsundlisten) vil rigtig gerne have endne en tur for bordenden og derfor kan det blive hans held, at Socialdemokratiet afviser, at René Christensen kan blive borgmester med deres mandater i ryggen. Det er til trods for, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti flere gange har lavet aftaler udenom John Brædder. 

Ole K. Larsen (V) er Venstres nye spidskandidat i Guldborgsund. Han er spændt, beæret og fortrøstningsfuld inden valgafgørelsen, siger han til TV ØST.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld omkring det. Vi har helt sikkert en chance. Vi har placeret os i en gunstig situation, hvor vi kan snakke med alle. Så hvis der ikke kan blive enighed mellem de andre kandidater, så er det bestemt en mulighed at pege på os, siger Ole K. Larsen (V).

Han vil derfor ikke på forhånd pege på en anden som borgmester.

- Det vil være en falliterklæring at pege på en anden allerede inden konstitueringen. Vi går efter det 100 procent, siger han.

Holbæk og Slagelse

Valget i Holbæk Kommune tegner sig nemlig også til at blive rigtig spændende.

Søren Kjærsgaard (V) er borgmester, men han er ikke en særlig populær herre. For økonomien i Holbækhar haltet gevaldigt i hans seneste fire år som borgmester.

quote Det betyder, at Socialdemokratiet måske kan vinde borgmestertitlen tilbage

Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Men det betyder ikke, at Socialdemokratiets borgmesterkandidat Christina K. Hansen er selvskrevet til titlen efter valget. Med sine 24 år er hun nemlig ganske uerfaren, og det kan blive afgørende for hendes chancer.

Og så er der Slagelse Kommune. Slagelse er en velkendt kampplads, når det kommer til kommunale valg, og i år bliver ikke nogen undtagelse.

- I Slagelse har Stén Knuth (V) fået kritik fra især Liberal Alliance og Villum Christensen, som er efter ham og siger, at han ikke vil pege på Knuth igen. Det betyder, at Socialdemokratiet måske kan vinde borgmestertitlen tilbage. For det er en kommune, der historisk har bølget lidt frem og tilbage over tid, siger Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Stridighederne mellem Venstre og Liberal Alliance skyldes et millionprojekt med støtte fra EU, der kørte i grøften. Sagen gav dyre KL-undersøgelser, beskyldninger og kostede en embedsmand jobbet.

Dog er det stadig svært at tro, at Liberal Alliance – hvis de ikke selv kan snuppe borgmesterposten – vender pilen mod de røde partier og borgmesterkandidaten hos Socialdemokratiet, John Dyrby Paulsen.

Valgnatten er de lange knives nat i nogle kommuner 

  • Forhandlingerne om, hvordan de nye kommunalbestyrelser skal indrettes, starter på valgnatten.
  • De bliver mange steder afsluttet allerede på valgaftenen eller i løbet af natten med en aftale mellem partierne om konstitueringen.
  • Ofte har partierne indgået aftaler på forhånd om de mulige scenarier, når valgresultatet er kendt.
  • Men det sker også, at aftaler bliver brudt, at partier skifter mening og peger på en ny borgmester, eller at kandidater ligefrem skifter parti.
  • Derfor omtales valgnatten efter kommunalvalget også af nogle som "de lange knives nat".
  • Forhandlingerne om konstitueringen kan i princippet løbe helt frem til det konstituerende møde, som skal afholdes i perioden 1. december til 15. december.
  • På det konstituerende møde bliver de politiske aftaler endeligt bekræftet. Først herefter er aftalerne bindende.
  • Borgmesteren og viceborgmesteren bliver valgt ved flertalsvalg blandt medlemmerne af kommunalbestyrelsen.
  • Når borgmesteren først er valgt, kan vedkommende ikke afsættes i løbet af valgperioden. Men borgmesteren kan selv bede kommunalbestyrelsen om at blive fri for at være borgmester.
  • I 2012 offentliggjorde Økonomi- og Indenrigsministeriet en undersøgelse af konstitueringen efter valget i 2009. Den viste, at der i 12 kommuner blev offentligt meldt mere end én konstitueringsaftale ud undervejs.
  • I otte kommuner var der kommunalbestyrelsesmedlemmer, som skiftede parti, blev løsgængere eller indgik i en anden konstitueringsaftale end vedkommendes parti.
 Kilde: Ritzau, Kommunernes Landsforening (KL), Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Lolland og Stevns

På Lolland bliver de lange knive også slebet.

For ved sidste valg fik Venstres Henrik Høegh et væld af personlige stemmer, som han ikke lykkedes med at omsætte dem til en borgmesterpost. Her pegede han på Socialdemokratiets Holger Schou Rasmussen (S) for at undgå, at Det Konservative Folkeparti fik magten.

Men intet valgdrama uden en ubekendt faktor. Og i Lolland Kommune står Venstre til at gå en del tilbage på landsplan i forhold til sidste valg. Og samtidig er Henrik Høegh ikke længere så meget i spotlyset.

Bevæger vi os længere nordøst på, så har Stevns Kommune været plaget af en intern magtkamp i Venstre om fredningen af Stevns Klint kostede borgmesteren sit flertal i 2016, og kort tid efter blev Mogens Haugaard Nielsen kuppet med et nyt valg om, hvem der skulle være spidskandidat til kommunalvalget.

Han forlod Venstre og stiftede sin egen lokalliste, der fik navnet Nyt Stevns. Her efter valgstederne er blevet lukket siger Mogens Haugaard Nielsen til TV ØST:

- Hvis jeg bliver valgt fra af vælgerne, tager jeg det med oprejst pande, siger han.

Han mener dog stadig tror, at han kan genvinde borgmesterposten.


Nyhedsoverblik