Ældre kæmper for deres varme mad: - Vi vil ikke behandles som børn

00:49

Mange ældre kan ikke spise en hel hovedret. De foretrækker en halv portion, men det kan de ikke længere købe i cafeerne på plejecentrene i Guldborgsund Kommune. Video: Lasse Skovgaard - TV ØST

Ældre i Guldborgsund er i oprør. De kan nemlig ikke længere købe en halv portion varm mad i cafeerne på plejecentrene.

Ældre i Guldborgsund er i oprør.

De kan nemlig ikke længere købe en halv portion varm mad i cafeerne på plejecentrene. Den mulighed fjernede kommunen pludselig den første januar. Det vil de ældre ikke finde sig i.

De slås for deres halve portion.

- Mange af os kan kun spise en halv portion. Vi har protesteret, men det har vi ikke fået meget ud af, konstaterer 85-årige Inge Snedker.

Og hun er ikke alene over at være ked af situationen på Lindehavens cafe i Sundby ved Nykøbing Falster.

Jeg kan ikke spise en stor portion, derfor vil jeg ikke betale for den og så lade en masse mad gå til spilde

Inge Snedker

- Det betyder, at jeg ikke længere spiser varm mad til middag. Jeg vil ikke betale for en hel hovedret og så smide det halve ud. Det gør jeg altså ikke, fastslår Vagn Larsen.

Ældre skriver under på protest

Alene i Lindehavens cafe har 44 brugere skrevet under på en protest mod, at kommunen har fjernet den halve portion.

Artiklen fortsætter under billedet.

Inge Snedker mener, at det ikke vedkommer kommunen, om hun spiser en hel eller halv portion. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Dagens varme ret i cafeen koster 54 kroner. Mens det stadig var muligt at få serveret en halv ret var prisen 26 kroner. Og prisen har betydning for de ældre.

- Det er der ingen tvivl om. I løbet af en måned koster det 800 kroner mere, hvis vi spiser en stor ret hver dag i forhold til den halve. Når man bare har en folkepension, er det mange penge, siger Inge Snedker.

Men det er er slet ikke prisen på maden, der vejer tungest. Mange af de ældre kan simpelthen ikke spise en stor portion, forklarer Inge Snedker.

- Jeg er ikke kræsen. Jeg spiser, hvad der bliver serveret. Jeg kan ikke spise en stor portion, derfor vil jeg ikke betale for den og så lade en masse mad gå til spilde.

Kommunen: De ældre kan dele

Kommunen henviser i stedet de ældre til, at de kan deles om en hovedret. Men de ældre synes ikke, at det er særlig appetitligt at dele sovs, kartofler og kød ved bordet.

- Først måtte personalet ikke hjælpe os med at dele en hovedret. Men det må de godt nu. Men det er altså bøvlet at skulle være afhængige af andre, når man går over i cafeen for at spise. Vi vil gerne have lov til at bestemme selv, forklarer Inge Snedker.

I et opslag i Lindevangens Cafe lister kommunen en række grunde til, at den halve hovedret er blevet afskaffet.

Det skyldes blandt, at madtilbuddet skal være lige for alle. De, der får leveret mad til deres hjem, har ikke mulighed for at få en halv portion.

Kommunen forklarer også, at tiltaget er et forsøg på at undgå madspild. Og så står der også i opslaget, at salg af halve hovedretter ikke kan anbefales ud fra et ”ernæringsmæssigt perspektiv”. Det får Inge Snedker op i det røde felt.

- Jeg er 85 år gammel. Jeg kan godt finde ud af, om jeg kan spise en stor eller lille portion. Det rager ikke dem, fastslår hun.

Ældre: - Det er frækt

Sagen om den halve portion har udløst masser af artikler og debat i den lokale avis, Lolland-Falsters Folketidende. En af dem, der har skrevet et læserbrev, er Erna Thygesen på 89 år. Hun skriver blandt andet:

”Få nu bare genindført de halve portioner. Det er altså såre simpelt og kræver ikke den store videnskab.”

Artiklen fortsætter under billedet.

Erna Thygsen og hendes veninder i Plejecentret Oasens Cafe har tabt tålmodigheden med politikerne. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Den 89-årige kvinde spiser til dagligt sammen med sine veninder i Plejecentret Oasens Cafe. Det ligger i den sydlige del af Nykøbing Falster.

- Det er frækt, at de bare fjerner muligheden har for at købe en halv portion uden at spørge os, siger hun.

Ældre har tabt tålmodigheden med politikere

Det er meget enkelt, vi vil have frihed til at vælge mellem en stor og lille portion. Frihed til at bestemme selv

Erna Thygesen

Kommunen har - efter den massive kritik - tilbudt, at den kommunale frivilligkoodinator kan hjælpe de ældre med at finde sammen to og to, så de kan dele en stor ret. Det falder ikke i god smag hos Erna Thygesen og hendes veninder. De råber nærmest i kor: - Nej!

- Vi vil ikke behandles som børn, uddyber Erna Thygesen.

- Det er meget enkelt, vi vil have frihed til at vælge mellem en stor og lille portion. Frihed til at bestemme selv, siger hun.

Politikerne i Social-, Sundheds- og Omsorgsudvalget skal se på sagen i maj. Men Erna Thygesen forstår ikke, hvorfor der skal gå så lang tid.

- Så går der halvanden måned mere, før vi får et svar. Det dur ikke.

Men der bliver ikke truffet en politisk beslutning tidligere. Det oplyser Bo Abildgaard (S), der er formand for Social-, Sundhed- og Omsorgsudvalget.

- Vi har besluttet os for at få belyst området grundigt, derfor afventer vi en rapport, som udvalget skal behandle på sit møde i næste måned. Der bliver ikke truffet nogen politisk beslutning før, siger Bo Abildgaard.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App