Ældre kæmpede for halve portioner - nu vinder de halv sejr

De ældre i Guldborgsund Kommune får alligevel mulighed for at købe mindre og billigere portioner varm middagsmad.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over ti måneders protester fra de ældre ser ud til at have gjort indtryk på politikerne i Guldborgsund Kommune.

De ældre har været i oprør over, at kommunen – uden at spørge de ældre – har fjernet deres mulighed for at købe en halv portion varm middagsmad i cafeerne på plejecentrene.

Men nu har politikerne i Social-, Sundheds- og Omsorgsudvalget i stedet besluttet, at de ældre fremover kan betale pr. 100 gram mad, de lægger på middagstallerkenen.

quote Det kommer til at gå ud over det fællesskab, vi har, når vi spiser sammen i cafeen

Erna Thygesen, Nykøbing Falster

- Jeg tror godt, at man kan kalde det en halv sejr. Det nytter at protestere, siger 90-årige Erna Thygesen fra Nykøbing Falster, der har ført an i kampen for at få de halve portioner tilbage.

Koster 54 kroner

Erna Thygesen og en række andre ældre har peget på, at de hverken har appetit eller råd til de store portioner, der koster 54 kroner.

- Vi giver den nye ordning en chance. Vi må se, hvordan den fungerer. Vi mangler jo stadig at få en pris. Bliver det for dyrt, må vi købe vores mad et andet sted. Men det kommer til at gå ud over det fællesskab, vi har, når vi spiser sammen i cafeen, siger Erna Thygesen.

Læs også
89-årig vil købe en halv portion mad - men kommunen nægter
Læs også
89-årig vil købe en halv portion mad - men kommunen nægter

Politikerne kan endnu ikke sige, hvad prisen bliver på 100 gr. mad. Det afhænger af en ny aftale mellem kommunen og Fælleskøkkenet.

- Men prisen på maden bliver billigere end en hel portion. Det er hele udvalget enige om, forsikrer Mette Møller (V), der er medlem af Social-, Sundheds- og Omsorgsudvalget.

DF kritiserer løsningen

Venstre foreslog for godt en måned siden, at de ældre i fremtiden skulle have mulighed for at købe mad pr. 100 gram.

Mette Møller og Ole K. Larsen (V) pegede i et læserbrev i Lolland-Falsters Folketidende på, at den ordning fungerer glimrende i kantinen på rådhuset i Nykøbing Falster.

- Jeg tror godt, at man kan kalde forslaget om de 100 gram vores fingeraftryk. Vi tror på, at det kan være en løsning, der imødekommer de ældres ønsker om mindre portioner til en mindre pris, siger Mette Møller.

Artiklen fortsætter under billederne.

En rapport om madene til kommunens ældre har kostet 320.000 kroner. 
En rapport om madene til kommunens ældre har kostet 320.000 kroner.  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST
Man må ikke købe en halv portion.
Man må ikke købe en halv portion. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

René Christensen (DF) er knap så begejstret for løsningen.

- Man tager noget, der er uhyre enkelt og gør det svært. Hvorfor ikke bare lade de ældre fortsætte med at købe halve portioner til halv pris? Hvor svært kan det være? spørger han.

I løbet af november skal politikerne tage stilling til, hvor dyr maden skal være, hvor meget de ældre skal betale pr. 100 gram, de øser op på tallerkenen.

VIDEO: 6. september fortalte TV2 ØST om den dengang 89-årige Erna Thygesen, som kæmper for retten til at købe en halv portion mad.

 


Nyhedsoverblik