Åbenlys narkohandel ryster politikere: - Vi skal sætte hårdere ind over for bander og rockere

Åbenlys narkohandel ved højlys dag får nu ansvarlige politikere op af stolene. Der skal sættes hårdere ind over for bander og rockere, mener de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der foregår storstilet narkohandel ved højlys dag i Vordingborg.

Det viser optagelser, som TV2 ØST har foretaget over fire måneder.

Handlerne foregår på en offentlig parkeringsplads i Vordingborg, der ligger på Kildemarksvej og grænser op til Vordingborg Gymnasium, handelskolen ZBC og ungdomsboliger, som danner rammen om køb og salg af narkotika.

Det er unge mennesker, der både køber og sælger narkotikaen, og handlen foregår helt åbenlyst på en offentlig vej ved højlys dag.

quote Det er jo utrolig sørgeligt at se så mange unge mennesker, der i virkeligheden køber narko

Inger Støjberg (V), retsordfører

Afsløringen af den åbenlyse narkohandel er nu også nået til Christiansborg, og det chokerer de ansvarlige politikere.

- Jeg er dybt rystet over, at kriminalitet af så alvorlig karakter kan foregå så åbenlyst på åben gade, uden at nogle griber ind. Det giver jo indtryk, at både for dem, der sælger og køber, at det er helt okay at gøre det, når der ikke bliver gjort noget ved det. Det skal der sættes en stopper for hurtigst muligt, siger Kristian Hegaard (R), retsordfører for Radikale Venstre.

Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg
Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg

- Det er på ingen måder okay, men desværre er det udbredt. Det er utrygt og virkelig farligt både for de mennesker, der køber og handler, siger Jeppe Bruus (S), retsordfører for Socialdemokratiet.

Borgere efterlyser handling

Efter flere måneders videooptagelser kan TV2 ØST afsløre en massiv handel med narko på en offentlig parkeringsplads på Kildemarksvej i Vordingborg. 

Afsløringen har afstedkommet stor opmærksomhed på Facebook med flere kommentarer fra borgere, der efterlyser flere ressourcer til politiet.

Facebook-brugere diskutere, hvorvidt det er politiet eller politikere, der er ansvarlige.
Facebook-brugere diskutere, hvorvidt det er politiet eller politikere, der er ansvarlige. Foto: Facebook
En borger spørger, hvor politiet bliver af, hvis de ved, at der foregår åbenlys narkohandel.
En borger spørger, hvor politiet bliver af, hvis de ved, at der foregår åbenlys narkohandel. Foto: Facebook

Det er så trist, at der ikke er mere politi. Det sker alle steder, skriver Merete Toftgaard Dresig.

Det skal ikke være opråb til politiet, det skal være til politikerne, da det er dem, der bestemmer, hvor meget politi, vi har, og hvad de skal fokusere på, skriver Allan Karle.

Andre Facebook-brugere stiller også spørgsmålstegn ved politiets tilstedeværelse i forhold til åbenlys narkohandel.

Hvis politiet ved, hvad der foregår, hvorfor kommer de så ikke ud af starthullerne og får stoppet det svineri? spørger Poul Erik Hansen

Afskaf nu den skide grænsekontrol og brug politets ressourcer på noget fornuftigtigt, siger Adam Dreyer-Sulcs.

V: Politiet skal have flere ressourcer

Handlerne sker enten i græsset ved et skovkrat eller i biler, der kommer kørende ind på parkeringspladsen og kort efter kører ud på den store Københavnsvej. Parkeringspladsen ligger tæt på 23 ungdomsboliger, hvor politiet i juli anholdt to mænd på henholdsvis 22 og 25 år. Her fandt de et halvt kilo hash, fem gram kokain, tre gram MDMA, en skarpladt pistol, tre samuraisværd og 30.000 kroner.

- Det viser, at der er ekstremt mange penge involveret, og at det er mennesker, der ingen respekt har for myndighederne, siger Inger Støjberg (V), retsordfører.

Nogle af bilerne, der kører ind på parkeringspladsen, er firmabiler, ligesom en enkelt køber tilsyneladende kommer direkte fra sit arbejde og bærer en trøje med logo. Videomaterialet viser også, at bilister sniffer narkotika, før de kører videre. 

Artiklen fortsætter under videoen.

 

- Det er jo utrolig sørgeligt at se så mange unge mennesker, der i virkeligheden køber narko. Når det er sagt, så er der jo ingen tvivl om, at politiet nødvendigvis skal have nogle flere ressourcer, så de kan hamle op med det her og få de kriminelle dømt, siger retsordfører Inger Støjberg.

Radikale Venstre: Politiet skal selv prioritere indsatser

Det var Venstre med Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister, der i januar 2016 indførte  midlertidig grænsekontrol i Danmark og siden har forlænget den af flere omgange. Nu vil Venstre gøre den permanent.

Men det er Radikale Venstre imod, fordi de mener, at det fratager politiet mulighed for at opklare sager om organiseret kriminalitet herhjemme såsom åbenlys narkohandel.

- Politiet skal have de fornødne ressourcer til at opklare så alvorlig kriminalitet på åben gade. Jeg tror ikke det dur med de retningslinjer, som politiet er udstyret med nu, hvor de skal til grænsekontrol og alle mulige andre opgaver. Jeg synes, vi skal give politiet bedre mulighed for selv at prioritere deres egne ressourcer, siger Kristian Hegaard, retsordfører for Radikale Venstre.

Artiklen fortsætter under billedet:

- Jeg synes, vi skal give politiet bedre mulighed for selv at prioritere deres egne ressourcer, siger Kristian Hegaard (R), retsordfører for Radikale Venstre.
- Jeg synes, vi skal give politiet bedre mulighed for selv at prioritere deres egne ressourcer, siger Kristian Hegaard (R), retsordfører for Radikale Venstre. Foto: TV2

Så du mener ikke, at pengene bliver ikke brugt rigtigt, som det er i dag?

Når der bliver begået så alvorligt kriminalitet så åbenlyst et sted, hvor det nærmest virker, som om børn og unge kan købe stoffer, som om det var en slikbutik, så er det meget tydeligt, at ressourcerne ikke bliver brugt rigtigt, siger Kristian Hegaard.

S: Der skal sættes hårdere ind over for bander 

TV2 ØST har vist videomaterialet til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der efterforsker sagen. Ifølge politiet er de mange narkohandler et generelt billede på resten af Sjælland.

- Ud for vores efterforskning er vi ret overbeviste om, at de sælger på vegne af rocker- og bandemiljøet, siger politiinspektør Kim Kliver. 

Artiklen fortsætter under billedet:

- Vi skal sætte endnu hårdere ind over for den organiseret kriminalitet, siger retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus.
- Vi skal sætte endnu hårdere ind over for den organiseret kriminalitet, siger retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus. Foto: TV2

Derfor mener Socialdemokratiet også, at der bør sættes hårdere ind over for netop bander og rockere.

- Vi skal sætte endnu hårdere ind over for den organiserede kriminalitet og over for bander og rockere. Og så skal vi have mere politi, der er tættere på borgerne og et politi, der bliver endnu dygtigere til det svære, siger retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus.

Regeringen har udskudt Politiforliget

Flere seere og læsere har kommenteret på TV2 ØSTs hjemmeside og Facebook, at politiet ikke har ressourcer nok til at efterforske sager om narkohandel.

narkohandel i vordingborg, videoovervågning
Læs også
Vordingborg er ikke unik - narkohandel er spredt ud på Sjælland
narkohandel i vordingborg, videoovervågning
Læs også
Vordingborg er ikke unik - narkohandel er spredt ud på Sjælland

- Det, som det handler om, det er jo at få gang i de politiforhandlinger, der skal i gang. Desværre har regeringen jo udskudt politiforliget, og det synes jeg er hammerærgerligt, fordi vi netop kan se, at vi har et meget presset politi og det, der er at gøre ved det her, er at få slået ned på de bagmænd, der er, siger Inger Støjberg.

Artiklen fortsætter under billedet:

- Desværre har regeringen jo udskudt politiforliget, siger Inger Støjberg (V), retsordfører for Venstre.
- Desværre har regeringen jo udskudt politiforliget, siger Inger Støjberg (V), retsordfører for Venstre. Foto: TV2

Venstre kritiserer jer for at have udskudt problemet. Hvorfor vente med at forhandle om en aftale?

- Det er et eller andet sted en helt vanvittig kritik. Vi har overtaget regeringsmagten efter fire år med borgerligt styre. Sagsbehandlingstiden er blevet længere, politiet overarbejde er bare steget i den periode, så vi har overtaget en kæmpe udfordring. Derfor kræver det også, at vi giver os tid til at finde de rigtige svar, siger socialdemokratiet retsordfører, Jeppe Bruus.


Nyhedsoverblik