80-årig lokalpolitiker: Alderen skal ikke være afgørende

I Holbæk er aldersforskellen stor blandt kandidaterne til byrådet. Og en af de ældste kandidater på 80 år mener ikke, at alderen spiller en rolle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Holbæk er stemmesedlen fyldt op med 155 forskellige kandidater. Her er aldersforskellen stor, hvor en af de yngste kandidater på 20 år kommer fra Enhedslisten, mens nogle af de ældste kandidater har passeret 80 år.

En af dem, der kan skrive mere end 30 års erfaring som lokalpolitiker på CV’et, er Ole Brockdorff. Han fyldte 80 år i august, og stiller op for Socialdemokratiet til byrådet i Holbæk.

- Jeg stiller op, fordi jeg har mod på det. Jeg mener ikke, at alderen skal være afgørende for, om man kan stille op eller ej. Det må være vælgerne, der mener, om jeg er god nok eller ej. Og jeg føler, at jeg fuldt ud har det godt, siger Ole Brockdorff (S).

Politisk karriere startede i 1982

Ole Brockdorffs lokalpolitiske karriere startede tilbage i 1982, da han blev valgt ind i byrådet i Holbæk for første gang. Siden har han ad flere omgange siddet i byrådet.

Senest har han siddet i byrådet fra 2013 og frem som medlem af udvalget for Klima og Miljø, samt Børn- og Ungeudvalget. Og han føler, at han har fået en del politik i gennem i løbet af årene.

- Jeg ser gerne, at nogle af de ting, som jeg går ind for, kommer igennem. Og jeg er så heldig at nogle af de ting, har jeg været med til at få igennem, som for eksempel beddingerne på havnen, fredningen af fælleden i tidernes morgen og andre ting. Jeg har fået mange ting igennem, og det vil jeg fortsætte med.

I og med Ole Brockdorff er oppe i alderen, føler han, at han kan repræsentere en særlig gruppe ældre borgere i byrådet. Men han vil også tale de unges sag.

- Jeg kan jo mærke på egen krop, hvordan det er at blive ældre. Jeg synes, at der skal være nogen til at repræsentere de ældre. Samtidig kan jeg også repræsentere de unge, for jeg har både børn og børnebørn. Jeg følger med i deres interesser og hører, hvordan de har det, siger Ole Brockdorff.

Flere fordele ved at have års erfaring

Selvom Ole Brockdorff er en af de ældste på kandidatlisten, har han en ældre partifælle i Mogens Helt, som er fyldt 81 år. Hos Enhedslisten i Holbæk har de også en kandidat på 83 år.

Hvis man spørger Ole, er der flere fordele ved at være lokalpolitiker og oppe i årene.

- Man er ikke så nærtagende i min alder. Jeg kan nemt snakke med folk bagefter, selvom vi er uenige om noget, siger han og fortsætter:

- Desuden har jeg ikke så meget familie derhjemme at tage hensyn til, efter jeg er blevet alene i forhold til mine yngre kolleger.

Desuden bliver Ole Brockdorff ikke træt af at føre valgkamp. Han var selv med ude og sætte plakater op. Dog ikke alene, for flere familiemedlemmer gav ham en hjælpende hånd.

- Det er sjovt at føre valgkamp. Vi var ude at sætte plakater op i lørdags. Der havde jeg mine børnebørn på 20, 25 og 30 år med til at sætte plakaterne op, så det var rart, at de kunne tage fat.

Har viet mere end 350 forelskede par

I forbindelse med pladsen i byrådet har Ole Brockdorff også takket ja til en lidt anden rolle.

I omkring otte år har han nemlig fungeret som giftefoged og viet par på rådhuset og ude på landet. Og jobbet har givet ham mange gode oplevelser.

- Folk er meget glade, når de bliver viet. Og det er blevet en stor interesse, jeg har. Det er noget af det sjove ved at arbejde i lokalpolitik, fortæller han.

Ole Brockdorff mener selv, at mellem 350 og 400 par har sagt ja til hinanden, mens han stod for vielsen. 

De nye skal ikke lade sig slå ud

Med flere års erfaring i bagagen har Ole Brockdorff også et par gode råd, som han gerne deler med sine yngre og muligvis uprøvede modkandidater.

- De skal ikke lade sig dupere af, at nogle folk er meget veltalende, for det er der jo. De skal bare være sig selv. Hvis man verbalt bliver sat på plads af en anden politiker, skal man ikke tage det så højtideligt, siger han og fortsætter:

- Og så skal de huske, at man ikke kan leve af lokalpolitik, men man kan få indflydelse på forskellige ting og kommunens måde at agere på.

Ole Brockdorff fik 201 personlige stemmer ved sidste kommunalvalg i 2013.

Han ligger nummer 8 på den socialdemokratiske liste til kommunalvalget den 21. november.


Nyhedsoverblik