50 syge af bakterier fra dansk kyllingekød

Arkivfoto. Foto: TV ØST

50 forbrugere er blevet syge af at spise dansk kyllingekød.

50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød, men det reelle antal patienter kan være langt højere.

Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Hvert år bliver tusindvis af danskere syge af bakterien campylobacter. Men de seneste måneder har Statens Serum Institut sammen med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsket et større sygdomsudbrud med bakterien campylobacter.

Man bør holde råt kød adskilt fra færdig mad, så kødsaft fra rå kylling ikke spredes til for eksempel salat

Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen

DNA-analyser tyder på, at kilden til udbruddet kan være enkelte partier af kyllingekød fra et specifikt dansk kyllingeslagteri. Fødevarestyrelsen opfordrer derfor til at huske køkkenhygiejnen. Symptomerne på campylobacter-forgiftning er typisk ondt i maven og diarre.

Derfor skal man som forbruger være særlig opmærksom på køkkenhygiejnen og holde råt kød adskilt fra færdig mad, også ved grillen.

- I sommervarmen skal man være ekstra påpasselig, fordi mange bakterier trives fremragende i varmen. Man bør altid have en god hygiejne i køkkenet, når man tilbereder mad – også når man griller. Kyllingekød og hakket kød skal gennemsteges, siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Og man bør holde råt kød adskilt fra færdig mad, så kødsaft fra rå kylling ikke spredes til for eksempel salat. Det er også vigtigt ikke at bruge den samme grilltang til råt og færdigstegt kød.

Tusindvis bliver syge af bakterien

I Danmark bliver der hvert år registreret cirka 4.500 syge på grund af campylobacter. Det er dog langt fra alle patienter går til lægen, vurderer myndighederne. Derfor kan det reelle antal smittede kan være op mod 12 gange højere.

Hidtil har det været svært at opdage og opklare campylobacterudbrud.

Men Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut kører netop nu et projekt i Nordjylland, hvor man med DNA- analyser sammenligner campylobacter-bakterier fra patienter med de bakterier, der kan findes i fødevarer. Formålet med projektet er at finde ud af, hvad forbrugerne bliver smittet af, når de bliver syge af campylobacter.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App