50 grønlandske figurer stjålet - politiet kalder det usædvanligt

Politiet leder efter cirka 50 tupilakker, der er blev stjålet under et indbrud på Nordvestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politiet leder lige nu efter et noget usædvanligt parti tyvekoster.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

I dagene mellem den 20. og 22. januar brød ukendte indbrudstyve ind i en privat ejendom i Vig. Via en opbrudt terrassedør i køkkenet skaffede tyvene sig adgang til hjemmet, hvorefter de bevægede sig rundt i hele huset og gennemrodede skabe og skuffer.

quote Medmindre man selv er samler, så vil en indbrudstyv forsøge at sælge dem og omsætte dem til kolde kontanter

Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Det er et indbrud, ligesom alle andre indbrud. Men det usædvanlige er tyvekosterne, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi, og henviser til cirka 50 tupilakker.

- Man er løbet med en iPad, en mobiltelefon, diverse smykker, tupilakkerne og to sportstasker. Det giver god mening, når man skal transportere de her tupilakker, fordi der er cirka 50 styks, og de cirka mellem 10 til 15 centimeter høje, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billederne.

Hvis du har oplysninger om de stjålne genstande, bedes du rette henvendelse til Midt- og Vestsjællands Politi på telefon 1-1-4.
Hvis du har oplysninger om de stjålne genstande, bedes du rette henvendelse til Midt- og Vestsjællands Politi på telefon 1-1-4. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi
 
  Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Politiet søger vidner

Det er ifølge politiet uvist præcis, hvor meget tupilakkerne er værd.

- Medmindre man selv er samler, så vil en indbrudstyv forsøge at sælge dem og omsætte dem til kolde kontanter ligesom med iPads, mobiltelefoner og smykker, siger Martin Bjerregaard.

Hvad er en tupilak?

  • Tupilak betyder 'forfaderens sjæl' og er en lille, udskåret figur, der beskytter sin ejermand mod fjenden. I dag er tupilakken en populær souvenir, der blandt andet kan købes på lokale turistkontorer i Grønland.
     
  • I gamle dage i Grønland blev tupilakker lavet i hemmelighed for at skade et andet menneske, ofte på grund af misundelse. Materialet var eksempelvis knogler fra forskellige dyr og noget, der tilhørte offeret. Tupilakken blev vakt til live af en magisk sang og fik næring ved at suge på sin skabers kønsdele. Hvis offeret havde stærke amuletter, angreb tupilakken i stedet sin skaber.
     
  • I nutiden bruges tupilak om små, groteske figurer, udskåret i tand, ben, sten eller træ, der sælges som kunsthåndværk.

 

Kilder: Visitgreenland, Denstoredanske.

Hvis man bliver tilbudt at købe en tupilak, opfordrer politiet Martin Bjerregaard til at kontakte politiet.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Midt- og Vestsjællands Politi
 
  Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

- Det er usædvanlige ting, så jeg håber, borgene vil spørger lidt nærmere ind til, hvor man har de ting fra og være kritiske til, hvis sælgeren nu fortæller, at man har været på Grønland og alt muligt andet, siger han og tilføjer.

- Nu prøver vi at hjælpe ejeren, fordi det er så specielt.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4.

 
  Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Nyhedsoverblik