Kritik af optagelsesprøver: Her fik 40 procent nej til gymnasiet

Arkivfoto. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nye adgangskrav til STX og HF betyder, at mange elever har været til optagelsesprøve. På Stenhus Gymnasium må de afvise 40 procent af eleverne.

Dumpet eller bestået?

I dag og i morgen får de elever, der har været til den nationale optagelsesprøve til gymnasiet eller HF besked om, hvorvidt de er optaget eller ej.

Prøven er en del af gymnasiereformen og er blandt andet beregnet til de elever, hvis karaktergennemsnit ikke er højt nok. Den fire timer lange optagelsesprøve fandt sted for knap to uger siden, og i dag og i morgen får de så deres prøveresultat at vide i forbindelse med en samtale på skolen.

40 procent dumpet

På Stenhus Gymnasium i Holbæk har 68 elever været til optagelsesprøve. Omkring 40 procent af dem er dumpet prøven.

Det er en prøve, der finder sted i fire timer i fire forskellige fag på én dag og på en fremmed skole

Per Farbøl, Rektor, Stenhus Gymnasium

- Når man nu har lavet en prøve, som skal svare til, at man får noget, der ligner fem i gennemsnit i gymnasiet, så vil der formodentlig være nogle, der ikke kommer igennem. Det er en prøve, der finder sted i fire timer i fire forskellige fag på én dag og på en fremmed skole, og det kan godt have været en udfordring for nogle, siger Per Farbøl, der er rektor på Stenhus Gymnasium.

Hvem skal til optagelsesprøve?

Den 1. optagelsesprøve er for de ansøgere, der på forhånd ved, at de skal til optagelsesprøve. Det er:

 

- ansøgere fra prøvefrie skoler 

 

- ansøgere, der ikke har 2. fremmedsprog fra folkeskolen

 

- ansøgere, der har søgt om optagelse for sent

 

- ansøgere, der er vuderet ikke-uddannelsesparate ved den afsluttende uddannelsesparathedsvurdering

 

- ansøgere, der har gjort institutionen opmærksom på, at de har været syge ved prøverne i 9. eller 10. klasse (eller af andre grunde er udeblevet fra en prøve)

 

- ansøgere, der søger en tre-årige gymnasial uddannelse efter 10. klasse, og ikke har aflagt alle obligatoriske prøver ved afslutningen af 9. klasse

 

- ​ansøgere til de tre-årige gymnasiale uddannelser, der ikke søger om optagelse i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse

 

Den 2.optagelsesprøve er for øvrige ansøgere. Det er:

 

- ansøgere, der ikke består folkeskolens afgangseksamen

 

- ansøgere, som får et karaktergennemsnit på mindre end 2,0 af de lovbundne prøver

 

- ansøgere, der har været syge ved en af prøverne til folkeskolens afgangseksamen eller prøverne i 10. klasse, og som ikke nåede den tidlige optagelsesprøve

 

- øvrige ansøgere, der skal aflægge prøven for at kunne optages på den ønskede uddannelse

 

Denne prøve kan også bruges som andet prøveforsøg og sygeprøve i forhold til den tidlige optagelsesprøve. 

 

Den 3. optagelsesprøve henvender sig til:

 

- ansøgere, der var syge til eller udeblev fra 2. optagelsesprøve

 

- ansøgere, som ikke bestod 2. optagelsesprøve, og som vil benytte muligheden for at aflægge 2. prøveforsøg

 

Kilde: Uddannelsesguiden

Se mere

Sorterer dygtige elever fra

Årsagen til, at optagelsesprøven er blevet indført, skyldes et forsøg på at mindske frafaldet på ungdomsuddannelserne. Men Per Farbøl ærgrer sig over, at man får sorteret elever fra, som potentielt godt ville kunne gennemføre en gymnasial uddannelse.

- Jeg tror helt sikkert, der er en gruppe, der slet ikke ville kunne gennemføre prøven, men der er også en stor portion i en anden gruppe, der måske godt kunne have klaret en gymnasial uddannelse med et okay resultat, lyder det.

Sent svar

Per Farbøl mener desuden, at optagelsesprøven skaber stor usikkerhed og er et besværligt system. Og han undrer sig over, at prøverne ikke ligger tidligere på skoleåret for at skabe vished hos eleverne.

Nu skal de med meget kort varsel vælge noget andet

Per Farbøl, Rektor, Stenhus Gymnasium

- Eleverne har søgt optagelse i marts, og vi kunne have gennemgået prøverne for flere måneder siden. Det ville også betyde, at de, der skal noget andet end en gymnasial uddannelse, ville have bedre tid til at få ordentlig vejledning. For nu skal de med meget kort varsel vælge noget andet, siger Per Farbøl.

De elever, der ikke bliver erklæret uddannelsesparate til samtalen i dag og i morgen har mulighed for at tage prøven igen den 6. august. De får dog først det endelige svar inden den 12. august, hvor de andre elever starter på uddannelsen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App