35 millioner kroner skal puste nyt liv i Holmegaards Glasværk

Ny donation skal være med til at omdanne det historiske glasværk til en attraktion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et kunsteksperimentarium, nordens største glasudstilling og værksteder for kunsthåndværkere. Det er bare nogle at de ting, som projektet ”Det Ny Holmegaard” efter planen skal indeholde.

Det historiske glasværk skal omdannes, og projektet har nu fået en økonomisk indsprøjtning fra Realdania på 35 millioner kroner.

Danmarks sidste glasværk

Pengene skal bruges til at renovere de historiske bygninger, og være med til omdanne 15.000 indendørs kvadratmeter og 24.000 udendørs kvadratmeter til en turistattraktion.

- Det er et vigtigt projekt. For det drejer sig om Danmarks sidste glasværk, der findes ingen andre steder som det i Danmark. Vi er et museum og det er sådan noget, vi tager os af. Så derfor prøver vi at få genbrugt det på en hel ny måde, så vi kan få liv herude på en sådan måde, så vi også kan fortalt historien, om det der var, siger Keld Møller Hansen, der er direktør for Museum Sydøstdanmark, til TV ØST.

Vil tiltrække 130.000 besøgende

Det er Museum Sydøstdanmark, der sammen med Næstved Kommune står for at tilrettelægge projektet og få rejst ressourcerne til det.

Også i kommunen er der glæde over donationen, som man mener er et vigtigt skridt i retning af at få sikret liv på stedet, når det gerne skulle stå klar i 2018.

- Vi skal huske på, at der tidligere kom 130.000 besøgende herude. Det vil der komme igen. Det er jeg ikke i tvivl om. Vi har både fortiden og nutiden her, siger Kim Dawartz, der er centerchef for Center for Kultur og Borgerservice i Næstved Kommune.

- Et banebrydende eksempel

Realdania, der nu investerer i projektet, er vant til at sende penge ud i landet. Her i regionen har eksempelvis keramikværkstedet Guldagergaard i ved Skælskør og restaurering af Røde Plads på Herlufsholm Skole.

Beløbet til Holmegaard er dog et af de større.

- Vi ser projektet som et banebrydende eksempel på, hvordan man på skuldrende af historien og en unik bygningsarv kan forny indhold og aktiviteter og genskabe et tidligere industriområde, så det peger mod fremtiden og en positiv udvikling for lokalområdet og regionen, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania i en pressemeddelelse.

I alt er der nu rejst 70 millioner kroner til projektet. Ud over de 35 millioner kroner fra Realdania, så har også Næstved Kommune og Sparekassen Sjælland sat penge i projektet.

Prisen på Ny Holmegaard kommer til at ende på 125 millioner kroner, og derfor fortsætter Museum Østdanmark nu med at ansøge om flere fondsmidler.

Tidligere forsøg på glasværket

Det er ikke første gang, at man forsøger, at omdanne det gamle glasværk til en ny attraktion.

Fra 2006 og frem til en konkurs i 2008 kunne besøgende eksempelvis prøve kræfter med blandt andet glaspusteri og bolsjeværksted i et oplevelsescenter på Holmegaard.

I 2011 forsøgte Holmegaard Park sig med stort set med en lignende opskrift, men året efter måtte også de melde om stort underskud og blev erklæret konkurs.

Men de tidligere forsøg har ikke sat skår i optimismen hos holdet bag ”Ny Holmegaard”, der mener, at det denne gang vil kunne lade sig gøre.

- Det kan det fordi, vi skaber en helt ny form for institution. Vi vil koble forskning, formidling, kunst, erhvervsliv og historien. En institution, hvor det er en blanding mellem det private og det offentlige, der går samme, siger Kim Dawartz fra Næstved Kommune. 

Ny Holmegaard kommer til at kunne tilbyde

  •  En udstilling om Danmarks første og sidste glasværk
  • Et kunsteksperimentarium for alle sanser
  • Den største og mest betydende glassamling i Norden med 35.000 glas
  • Verdens største samling af Kählerkeramik
  • Særudstillinger med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk
  • Skiftende udstillinger fra Museum Sydøstdanmarks samlinger
  • Specialudstilling med 10.000 års kunsthåndværk
  • Mulighed for at afholde events, koncerter, konferencer og tilbud om undervisning
  • Levende værksteder, hvor studerende, glasmagere og kunsthåndværkere arbejder
  • Et kultur- og kunsthistorisk bibliotek
  • Spisesteder, museumsbutik og designsalg
  • Kunstner og studieboliger
  • Udlejning af lokaler til lokale kunstnere og håndværkere 
Kilde: Museum Sydøstdanmark

 


Nyhedsoverblik