300 muslimske gravpladser på vej i Slagelse

Islamisk Trossamfund vil købe jord til en muslimsk gravplads i Slagelse Kommune. Det giver god mening og er helt rimeligt, siger udvalgsformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikerne i Slagelse har taget det første skridt mod at opføre en muslimsk gravplads i kommunen.

Det sker efter en henvendelse fra Islamisk Trossamfund.

Organisationen ønsker at købe et 1.500 kvadratmeter stykke jord, der svarer til 300 gravpladser, og dermed gøre det muligt for muslimer i og omkring Slagelse at blive begravet efter de ritualer, der knytter sig til en traditionel muslimsk begravelse.

quote Vi kan i dag ikke imødekomme alle de behov og krav, der er til at begrave muslimske borgere

Jørgen Grüner (SF), udvalgsformand, Slagelse Kommune

Det er miljø-, plan- og landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune, der har behandlet henvendelsen. Udvalgsformand Jørgen Grüner, (SF), mener, at en muslimsk gravplads giver god mening.

- Vi kan i dag ikke imødekomme alle de behov og krav, der er til at begrave muslimske borgere, og jeg synes kun, det er rimeligt, at de kan få en begravelsesplads her i området, siger han og henviser til, at der på Slagelse Kirkegård i forvejen er en jødisk begravelsesplads, der tager hensyn til de krav, som den jødiske trosretning stiller.

De muslimske gravsteder ligner de kristnes

Som det er i dag, bliver mange af de muslimske borgere fra Slagelse-området begravet i Roskilde eller Brøndby, hvor der er gravpladser forbeholdt muslimer.

I TV2 ØSTs sendeområde er det også muligt at få en muslimsk gravplads på Østre Kirkegård i Næstved. Her ligger de muslimske gravsteder side om side med de kristne i et særligt område af kirkegården, der peger mod Mekka.

Borgnakkeskoven
Læs også
Bliv begravet i skoven - flere vælger alternativer til kirkegården
Borgnakkeskoven
Læs også
Bliv begravet i skoven - flere vælger alternativer til kirkegården

- De muslimske gravsteder er ligesom alle andre. De er anlagt på stort set samme måde som kristne gravsteder og giver nøjagtigt det samme udtryk, siger Benny Karlsson, der er kirkegårdsleder på Næstved Kirkegårde, til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Benny Karlsson tilføjer, at der er nogle særlige hensyn, man skal tage i forbindelse med muslimske begravelser, da de er forbundet med bestemte ritualer.

Moské i Holbæk
Læs også
Ny ejer af moské-grund fundet
Moské i Holbæk
Læs også
Ny ejer af moské-grund fundet

- Alle danske kirkegårde ligger i retningen øst-vest. Kristne blive begravet i en retning øst-vest. Muslimerne bliver begravet mod Mekka, og det vil sige, at man ligger på sin højre skulder i selve kisten med en hånd under ansigtet og kigger mod Mekka. Det gør de også på stedet her. Det er et ønske, som muslimerne har, og det har vi kunnet klare indtil videre.

Artiklen fortsætter under videoen.

På Østre Kirkegård i Næstved er det muligt at få en muslimsk gravplads, siger Benny Karlsson, der er kirkegårdsleder på Næstved Kirkegårde.

- Det er også sådan, at de har et ønske om, at de gerne selv vil dække graven, og det får de også lov til indenfor visse grænser. Der bliver sat et par skovle frem og lidt jord, så de selv kan deltage i ceremonien.

Det er dog begrænset, hvor mange muslimer der har valgt at lade sig begrave i Næstved indtil videre. Siden år 2000 er omkring 30 muslimer blevet begravet på Østre Kirkegård.

Skal først godkendes af minister

I første omgang har Islamisk Trossamfund kun efterspurgt at købe et stykke jord i Slagelse, hvorfor politikerne ikke har drøftet andet. Udvalgsformand Jørgen Grüner åbner dog op for at diskutere udvidelsesmuligheder.

quote Den skal være nem at komme til og ikke bare ude på landet

Jørgen Grüner (SF), udvalgsformand, Slagelse Kommune

- Hvis der efterfølgende bliver behov for eksempelvis et kapel eller toiletfaciliteter, så skal vi bare have gjort det, hvis du spørger mig. Det er jo kun rimeligt, siger han.

Det første led i processen bliver at begynde arbejdet med at finde en geografisk placering til gravpladsen, som Styrelsen for Patientsikkerhed skal godkende.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Østre Kirkegård i Næstved er det muligt at få en muslimsk gravplads.
På Østre Kirkegård i Næstved er det muligt at få en muslimsk gravplads. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

Islamisk Trossamfund har ikke stillet krav om en geografisk placering, men Slagelse Kommune mener, at gravpladsen skal placeres på en såkaldt bynær lokalitet.

Læs også
Muslimsk gymnasium begæret konkurs
Læs også
Muslimsk gymnasium begæret konkurs

Jørgen Grüner, hvor forestiller du dig, at gravpladsen kunne ligge?

- Det tør jeg slet ikke sige endnu. Mig bekendt har vi ikke nogen steder på bedding lige nu, men vi skal finde en løsning, som giver mening, og det er selvfølgelig at placere den bynært, fordi den skal være nem at komme til, og ikke bare ude på landet, svarer han.

Foruden Styrelsen for Patientsikkerhed skal kirkeminister Joy Mogensen (S) godkende gravpladsen. 


Nyhedsoverblik