300 år gammelt stykke Danmarkshistorie risikerer at forsvinde

Den historiske Prins Carl Skole i Faxe Kommune er til salg. Det kan betyde, at et særligt stykke dansk skolehistorie forsvinder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det ville være en skandale, hvis den gamle Prins Carl Skole i Store Torøje mellem Faxe og Store Heddinge bliver købt af en privat.

Sådan lyder udmeldingen fra flere beboere i området.

Naturstyrelsen, som ejer den fredede skole, har uden held forsøgt at indgå et samarbejde med Østsjællands Museum og Faxe Kommune om at drive og vedligeholde den gamle skole. Derfor valgte styrelsen i stedet at overdrage skolen til staten, som har sat den til salg for 60.000 kroner.

quote Det er den eneste af den slags skoler, som vi har bevaret

Finn Thorshøj, lokalhistoriker

- Hvis den først bliver solgt eller bliver revet ned, eller hvad der kan ske, så får vi den jo ikke igen. Det ville være frygteligt. Jeg synes, at vi har en forpligtelse overfor sådan et stykke Danmarkshistorie. Og når jeg siger vi, så gælder det også kommunen. Vi har alle en forpligtelse til, at sådan nogle enestående bygninger, som den her bliver bevaret, siger lokalhistoriker og beboer i Store Torøje, Finn Thorshøj.

Prinseskole for landsbyens børn

Prins Carl, der var fjerde søn af Kong Christian den 5, havde et gods i Vemmetofte tæt på Store Torøje, hvor han i år 1719, 95 år før der blev indført undervisningspligt i Danmark, opførte skolen på kun 30 kvadratmeter.

Det var prinsens hensigt, at børnene på landet skulle være i stand til at læse guds ord. Derfor opførte både Prins Carl sammen med sin søster, prinsesse Sophie Hedwig, hele 24 skoler fordelt på deres godser. Skolerne blev kaldt prinse- og prinsesseskoler.

quote Det er er synd, hvis den bliver revet ned

Helle Jørgensen, Lyderslev

- Det er den eneste af den slags skoler, som vi har bevaret. Og det der spiller en stor rolle er også, at den ligger på det sted, hvor den i sin tid blev opført, siger Finn Thorshøj.

Men nu risikerer skolen og et stykke af dansk skolehistorie at forsvinde, hvis en privat køber vælger at ændre på huset. I yderste konsekvens kan den gamle skole forfalde, hvis der ikke melder sig en køber på banen. 

Artiklen fortsætter under billederne:

Den gamle skole er sat til salg for 60.000 kroner.
Den gamle skole er sat til salg for 60.000 kroner. Foto: Lars Andersen - TV ØST
 
  Foto: Lars Andersen - TV ØST

- Jeg synes, det er er synd, hvis den bliver revet ned, siger Helle Jørgensen fra Lyderslev.

Hun bliver bakket op af den lokale brugsuddeler i Lyderslev.

- Kommune skal bruge lidt penge på det, men det skal ikke blive voldsomt dyrt, siger Karl-Erik Hansen.

Kommunen tager sagen op 

Sagen om den historiske skole kommer nu på dagsordenen hos politikerne i Faxe Kommune, forsikrer René Tuekær (Borgerlisten), formand for Plan & Kulturudvalget. 

Artiklen fortsætter under billedet:

Den gamle skole er sat til salg for 60.000 kroner.
Den gamle skole er sat til salg for 60.000 kroner. Foto: Lars Andersen - TV ØST

- Jeg kan ikke love, hvordan det vil gå, men da det er administrationen, der tidligere har sagt, at man ikke var interesseret i skolen, så har jeg aftalt med administrationen, at vi tager det med under hånden til vores næste politiske møde, siger René Tuekær.

Sagen bliver behandlet på udvalgsmødet den 24. april, hvor politikerne ventes at diskutere et eventuelt køb af skolen.


Nyhedsoverblik