Hundredvis af job kan være på vej: Energiselskab vil opføre biogasanlæg til 200 millioner

Kalundborg Bioenergi. Arkivfoto. Foto: TV ØST

Energiselskabet Nature Energy investerer sammen med en række lokale landmænd 200 millioner kroner i et nyt biogasanlæg ved Holbæk.

Der er lokale arbejdspladser og varme på vej til Nordvestsjælland.

Energiselskabet Nature Energy har sammen med en række nordvestsjællandske landmand i dag offentliggjort, at de vil investere 200 millioner kroner i et nyt biogasanlæg nord for Kvanløse ved Holbæk.

For mig er det nye biogasanlæg endnu et bevis på, at den grønne omstilling går hånd i hånd med vækst og jobs

John Harpøth (DF), formand for Udvalget for Klima og Miljø

Anlægget vil hvert år omdanne 450.000 ton organisk affald til grøn biogas. Affaldet kan eksempelvis bestå af gylle eller madrester, som anlægget skal omdanne til grøn biogas, som blandt andet kan give CO2-neutral opvarmning af 10.000 huse.

Med anlægget kommer der desuden mange arbejdspladser i byggeprocessen og bagefter. Ifølge modelberegninger fra Damvad Analytics vil der alene i etableringen af biogasanlægget i anlægsfasen blive skabt mere end 220 byggearbejdspladser og mere end 70 faste arbejdspladser, når anlægget er fuldt udbygget. 

Artiklen fortsætter under billedet:

  Foto: Nature Energy.

- Holbæk Kommune har i forvejen mange grønne virksomheder, og området udvikler sig hele tiden. For mig er det nye biogasanlæg endnu et bevis på, at den grønne omstilling går hånd i hånd med vækst og jobs, og kommunalbestyrelsens beslutning om at Holbæk Kommune bliver en grønnere kommune. Det er fantastisk, siger John Harpøth (DF), der er formand for Udvalget for Klima og Miljø.

Første biogasanlæg på Sjælland

Foruden den grønne biogas har biogasanlægget ved Holbæk ifølge Nature Energy en grøn sidegevinst. Gyllen og madresterne bliver nemlig til grøn gødning, som er mere effektiv, lugter mindre og som er bedre for miljøet og klimaet. 

- Udover den grønne biogas, laver vores biogasanlæg også grøn gødning, som indeholder mindre metan, det er godt for klimaet, og mindsker udvaskningen af næringsstoffer, det er godt for grundvandet. Vi forventer, at en ikke ubetydelig del af den grønne gødning fra anlægget her i Holbæk kan komme fra en selvstændig økologisk linje. Det er en rigtig god nyhed for de mange økologiske landmænd her i Nordvestsjælland. Med mere grøn gødning til rådighed i Nordvestsjælland, kan væksten i økologien fortsætte, siger Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy.

Som en del af Danmarks grønne omstilling er Nature Energy ved at opføre biogasanlæg i hele landet. Anlægget i Holbæk bliver energiselskabet første biogasanlæg på Sjælland.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App