280 millioner år gammel: Skelet fra fortidsdyr flytter til Knuthenborg

I år er det 50 år siden, safaridyrene blev lukket ud i Knuthenborg. Næste år får de selskab af deres og vores 280 millioner år ældre forfædre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sæsonen er knap nok startet, men allerede nu er næste års attraktion ankommet til Knuthenborg Safaripark.

Her vil gæsterne kunne opleve en edaphosaurus, som trampede rundt på jorden for 280 millioner år siden. Selvom den måske for det utrænede øje minder om en dinosaur, kan den teknisk set ikke kaldes "dinosaur". Den levede nemlig i Permtiden, som er 40 millioner år tidligere og hører til en helt anden gren på stamtræet.

quote Selvom de ikke ligner pattedyr på nogen måde, så er det vores tidligste forfædre, vi har med at gøre her

Jesper Milan, Palæontolog

- De her dyr er fra et meget, meget vigtigt tidspunkt i livets historie, hvor de allerførste forfædre til pattedyrene dukker op, og selvom de ikke ligner pattedyr på nogen måde, så er det vores tidligste forfædre, vi har med at gøre her, siger palæontolog Jesper Milan.

Sådan så edaphosaurussen ud for 280 millioner år siden.
Sådan så edaphosaurussen ud for 280 millioner år siden. Foto: Nobu Tamura // http://paleoexhibit.blogspot.com/ // CC-BY-SA

 

Edaphosaurus

"Edaphosaurus" levede for 280 til 300 millioner år siden i det, der senere er blevet til Nordamerika og Europa. Edaphosaurus var planteæder og blev typisk over 3,5 meter lang.

 

Edaphosaurus' mest iøjnefaldende karakteristik er det store "sejl", den havde på ryggen. Man ved, at sejlet blandt andet hjalp Edaphosaurus med at regulere sin kropstemperatur, men derudover vides der ikke meget om sejlets funktion. Nogle forskere mener dog, at det kan have været en forsvarsmekanisme, fordi det fik dyret til at se større og farligere ud i rovdyrs øjne, mens andre mener, at sejlet kan have opmagasineret energi - lidt ligesom på en kamels pukler.

 

Kilde: Britannica m.fl.

Købt i USA

Fossilet er netop ankommet i en kasse til Knuthenborg fra USA og kommer til at indgå i næste års store satsning, hvor abeskoven renoveres og skal formidle den tidligste del af evolutionshistorien.

quote Samlet set kommer der til at være fire-fem af de mest bemærkelsesværdige dyr fra Permtiden

Christoffer Knuth, Ejer, Knuthenborg Gods

- Vi har købt den fra en privat samling i USA i Texas, hvor de faktisk også er udgravet, siger Christoffer Knuth, der er ejer og daglig leder af Knuthenborg Gods.

Knuthenborg Safaripark
Læs også
Knuthenborg fylder 50 år – men ikke alting er som i 1969
Knuthenborg Safaripark
Læs også
Knuthenborg fylder 50 år – men ikke alting er som i 1969

Han afslører desuden, at der er flere kasser på vej til Knuthenborg fra USA.

- Samlet set kommer der til at være fire-fem af de mest bemærkelsesværdige dyr fra Permtiden, der som samling er det mest bemærkelsesværdige, der overhovedet er i Europa, lyder det.

 
  Foto: TV2 ØST

Fossiler tilgængelige for forskere

Jesper Milan, der er inspektør på Geomuseum Faxe, hjælper Christoffer Knuth med at samle fossilet, og han er begejstret for Knuthenborgs nyindkøb.

- Det er jo dybt facinerende, siger han.

quote Det er jo dybt facinerende

Jesper Milan, Palæontolog

kopi_af_design_uden_navn_3.jpg
Læs også
Fra amatørprojekt til Nordeuropas største safaripark - Knuthenborg fylder 50 år
kopi_af_design_uden_navn_3.jpg
Læs også
Fra amatørprojekt til Nordeuropas største safaripark - Knuthenborg fylder 50 år

Han ser ikke noget problem i, at de 280 millioner år gamle dyr ikke udstilles på et offentligt museum. Fossilerne bliver nemlig også tilgængelige for interesserede forskere.


Nyhedsoverblik