22 naturbrande i weekenden: Naturen er knastør

Regionens brandmænd har haft travlt med at slukke 22 mark- og naturbrande denne weekend. Naturen er nemlig knastør og et nemt offer for et cigaretskod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at den solrige sommer har gjort naturen knastør i vores region. Derfor kan selv den mindste gnist antænde store arealer, og det sætter brandfolkene på arbejde.

I denne weekend har der været 22 mark- eller naturbrande rundt om i regionen. Slagelse Brand & Redning rykkede ud til tre brande, mens Vestsjællands Brandvæsen havde hele ni mark- eller naturbrande.

Det tørre vejr har desuden skabt travlhed hos Lolland-Falster Brandvæsen. Her måtte de rykke ud til seks brande i løbet af weekenden.

Det fortæller Henrik Christensen, som er indsatsleder hos Lolland-Falster Brandvæsen.

- Det har været en travl weekend. Nu er vi derhenne på sæsonen, hvor høsten for alvor er sat ind og vi kan godt mærke at naturafgrøder og alt muligt andet er ekstremt tørt lige i øjeblikket, siger Henrik Christensen.

Landbrugsmaskiner skaber problemer

I weekenden var det især landmændenes landbrugsmaskiner, der skabte problemer i varmen og det tørre vejr.

De rykkede for eksempel ud til Lyttehøjvej i Lundby på Falster, hvor der var gået ild i en mejetærsker. Det samme gjorde sig gældende på Bandholmvej i Torrig på Lolland.

- Det, vi har kørt til her i weekenden, har været for det fleste vedkommende været forårsaget af maskiner. Det vil sige maskiner, den enten slår en gnist, kører varme eller på anden måde kan komme til at indikere, at der kan ske et eller andet, siger han og fortsætter:

- I nogle tilfælde er det nok også måske en cigaret, der har været henkastet et eller andet sted i naturen, siger Henrik Christensen.

Skoder er farlige 

Cigaretskod har også afstedkommet en del brandslukninger hos Midt- og Sydsjællands Brand & Redning. I weekenden rykkede de fire gange ud til natur- og markbrande, fortæller Jan Pagter Simonsen, der er indsatsleder hos Midt- & Sydsjællands Brand og Redning.

- Vi har haft mere travlt i forhold til sidste sommer, men det er heldigvis småtterier, som hurtigt bliver slukket. Det kan være et cigaretskod. Normalt vil den gå ud af sig selv, men nu antænder den et areal på en fire til fem kvadratmeter, inden vi når frem, siger Jan Pagter Simonsen.

20180712_markbrand44.jpg
Læs også
Markbrande på stribe: Antænder ved den mindste gnist
20180712_markbrand44.jpg
Læs også
Markbrande på stribe: Antænder ved den mindste gnist

Søndag måtte brandfolkene blandt andet køre ud til Havemøllevej i Ringsted, hvor der var gået ild i en mark med afgrøder. De måtte gennemføre en stor brandslukningsindsats med 10-11 mand og fire udrykningskøretøjer, før de fik branden under kontrol.

En naturbrand går rigtig stærkt

Der har været langt mellem regnbygerne i juli. Ifølge DMI’s Vejrarkiv er der kun faldet tre millimeter i løbet af juli måned på Vest- og Sydsjælland samt Lolland og Falster, og det har gjort jorden let antændelig.

- Lige nu er naturen så tør, så en cigaretglød kan sagtens starte en naturbrand. Det går bare rigtigt stærkt, specielt når det er ude i græs og korn og alt muligt andet. Det går rigtigt stærkt, understreger Henrik Christensen.

Derfor anbefaler Henrik Christensen, at borgerne tænker sig godt om, inden man bevæger sig ud i naturen med smøger og tændstikker.

- Man skal tænke sig om og vise ekstrem forsigtighed, når man færdes i naturen – også med rygning og cigaretskodder og så videre. Så skal man tænke over, hvad man laver. Man skal huske, at der er tørt derude, og man skal tag sine forholdsregler – eventuelt tag noget vand med ud, hvis man skal lave noget, siger Henrik Christensen.

Markbrand
Læs også
Flere markbrande på et døgn: Indsatslederne roser landmændene
Markbrand
Læs også
Flere markbrande på et døgn: Indsatslederne roser landmændene

Politi opfordrer: Holde jer fra grill og bål

I løbet af weekenden har Midt- og Vestsjællands Politi modtaget flere anmeldelser om mennesker, der har dristet sig til at starte en grill ulovligt eller gennemført en ulovlig afbrænding af bål.

Derfor kommer de med kraftig opfordring til, at man som borger overholder afbrændingsforbuddet og husker hinanden på det.

- Det er særdeles risikabelt at brænde af i øjeblikket, og politiet slår ned hver gang, hvis vi kan bevise, hvem der har startet den ulovlige afbrænding. Det kan ikke klares med en påtale, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet giver det en ulovlig afbrænding en bøde på 5000 kroner. Desuden minder de folk om, at det kan få store konsekvenser, hvis man starter en ulovlig afbrænding, for hvis branden udvikler sig, kan det afføde store erstatningskrav.

Den forestående hedebølge har desuden fået Beredskabsstyrelsen til at opruste med ekstra bemanding, skriver TV2.dk.

Natur- og markbrande i weekenden i regionen:


Vestsjællands Brandvæsen: 9
Lolland-Falster Brandvæsen: 6
Midt- & Sydsjællands Brand og Redning: 4
Slagelse Brand og Redning: 3
Østsjællands Beredskab (Stevns): 0 

Kilde: Vestsjællands Brandvæsen, Lolland-Falsters Brandvæsen, Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, Slagelse Brand og Redning samt Østsjællands Beredskab.

Nyhedsoverblik