2011 - Sydhavsøernes Frugtfestival

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Sydhavsøernes Frugtfestival løber af stabelen i Sakskøbing hen over en efterårsweekend, bliver byen indbyggertal på 5.000 mennesker næsten firedoblet!

70 boder byder på alskens smagsoplevelser med dansk frugt, stjerne- og kendiskokke som for eksempel Adam Price, Peter Abrahamsen og Mads Refslund kan opleves på tæt hold, to busser med hotte storbymadbloggere tager turen fra København til Lolland, og på torvet kaster andre kendisser som Lars Hjortshøj og professor Arne Astrup sig ud i en kampspisningsdyst mod en minister og den lokale borgmester.

Folkefest- Vi laver en folkefest for den danske frugt, og vi vil gøre festivalen til den største og vigtigste danske begivenhed inden for frugt. Men selv om vi gør det på underholdende vis, vil vi ikke gå på kompromiser med den grundlæggende ambition, som er at udbrede kendskabet til den kvalitet, den danske frugt har, siger næstformanden i foreningen bag festivalen, Birthe Aagaard.

Claus MeyerFormanden for foreningen hedder Claus Meyer, yderligere præsentation turde være overflødig, og med massiv opbakning fra lokalsamfundet har frugtfestivalen udviklet sig hastigt fra en mere beskeden start for fire år siden til nu at være et tilløbsstykke med en størrelse, som giver helt uforudsete problemer. For eksempel for byens elektrikere at skaffe strøm nok!

- Både boder og madstederne skal jo bruge en del strøm, og byens centrum er ikke ligefrem bygget til det formål, konstaterer bestyrelsesmedlem Jan Petersen

Nej til gøglSelv om kampspisningen er lidt ovre i den grøft, har foreningen en meget kritisk linje, når det handler om at aktiveterne på festivalen.

- Vi siger nej til mange forespørgsler fra udstillere, fordi vi vil være tro mod vores målsætninger. Det må ikke blive til gøgl, det her, heller ikke selv om vi vil være de største! For det er på områder som kvalitet, udbredelse, oplevelser, udvikling og begejstring, at vi vil vokse, og vi tror på, at vi kan skabe synenergieffekt mellem de forskellige elementer og dermed være med til at udvikle arbejdspladser, siger Birthe Aagaard.

Børnene i fokus

I foreningens målsætning optræder udtrykket ”børns frugtbegejstring”. Birthe Aagaard: - Vi vægter indsatsen over for børnene højt, og for eksempel laver vi før selve festivalen arrangementer for de lokale SFO’er, som kommer ud på vores frugtplantager, hvor de får viden om de fantastiske frugter, vi har her på Sydhavsøerne. De plukker selv frugten, tager den med hjem i skolekøkkenet og fremstiller retter, som de viser frem på festivalen, sidste gang i et stort indianertelt, som var meget besøgt.

Tekst: Gert Ellegaard, Region Sjælland