18-årige Nikolai bliver behandlet med cannabisolie

Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund er det første og eneste sted i Danmark, der behandler børn og unge med svær epilepsi med cannabisolie. 18-årige Nikolai Jensen er deres første patient.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fem milligram pr. kilo han vejer. To gange om dagen. Sådan lyder dosseringen af cannabisolie, som Nikolai Jensen tager.

Siden han var ni år, har han haft svære epilepsianfald, der stadig ikke er under kontrol. Og anfald der er så voldsomme, at Nikolai mister kontrollen over sin krop, og som flere gang har givet ham fysiske skader på hele kroppen.

Nu er han så kommet med i den første forsøgsordning på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund, der er det eneste epilepsihospital i Danmark. Og det eneste sted i Danmark, hvor der nu behandles med cannabisolie.

quote Det er sidste desperate forsøg

Allan Jensen, far

Ny forsøgsordning

De næste to uger vil han, sammen med sin far, være indlagt på hospitalet, mens overlæge Kern Olofsson overvåger eventuelle bivirkninger og effekter.  

Sammen med sin epilepsimedicin skal Nikolai Jensen tage cannabisolie. Efter et par måneder håber man på, at man kan se, at olien har haft en virkning på de voldsomme anfald.

- Det er sidste desperate forsøg. Vi har allerede prøvet meget medicin, som ikke virker. Vi håber, de store anfald forsvinder med cannabisolien, forklarer Allan Jensen, er far til Nikolai.

Nikolai Jensen bliver ikke ”høj” af at tage olien. Det euforiserende stof THC i cannabisolien er taget ud.

Fordi Filadelfia er det eneste epilepsihospital i landet, må familien Jensen rejse fra Lund ved Horsens for at få behandling i Dianalund.

Anfald kan halveres

Faktisk viser ny amerikansk-britisk forskning , at antallet af de alvorlige epileptiske anfald kan halveres med cannabisolie, også kaldet CBD-olie.

Resultaterne fra forskningen er så overbevisende, at Epilepsihospitalet Filadelfia nu må behandle børn og unge med epilepsi med cannabisolie. For første gang giver Lagemiddelstyrelsen også økonomisk tilskud til behandlingen.   

- CBD-olien er en ny behandling, som jeg håber giver muligheder for en mere effektiv behandling af anfald til børn og unge med svære anfald, siger overlæge Kern Olofsson på Epilepsihospitalet Filadelfia i en pressemeddelelse .

Han vurderer, at der er 100 børn og unge med svære anfald, som vil være kandidater til at prøve behandling med olien. 

Frontfigur på det ilegale marked

Den seneste tid har debatten om cannabisolie vakt mediernes og offentlighedens opmærksomhed.

Claus Nielsen, bedre kendt som Moffe, er nemlig blevet kendt for at gå forrest i kampen om legalisering af cannabisolie. I flere år har Moffe produceret og solgt cannabisolie til blandt andre kræftsyge.

For mindre end en måned siden blev Moffe og hans kone løsladt før tid. De har været varetægtsfængslet for netop at producere og sælge olien.

Moffe
Læs også
100 mødt op for at støtte 'Moffe' i cannabis-sag
Moffe
Læs også
100 mødt op for at støtte 'Moffe' i cannabis-sag

Løsladelsen af Moffe betyder ikke, at han går fri. Politiet er stadig i gang med at efterforske sagen.  Når efterforskningen afsluttes skal en anklager vurdere sagens agter og vurdere, om sagen skal føres videre ved domstolene.

Det vides ikke, hvor meget cannabisolie Claus 'Moffe' Nielsen er sigtet for at sælge. Han risikerer op mod ti års fængsel afhængigt af mængden.


Nyhedsoverblik