Verdens fineste gobeliner udstilles i gammel fabrik på Lolland

Det er første gang, at de store gobeliner fra Frankrig udstilles i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er så stort.

Sådan siger Susanne Grue Jørgensen, der er kunstnerisk leder for kulturfestivalen Lys over Lolland, og i år kan præsentere 17 kæmpestore gobeliner fra en kongelig fransk gobelinfabrik på en udstilling i Sakskøbing Sukkerfabrik.

quote Uden at jeg overdriver, så er det nogle af verdens bedste kunstnere, der har lavet dem

Susanne Grue Jørgensen, kunstnerisk leder for kulturfestivalen Lys over Lolland

- Det er første gang, at de store, moderne gobeliner fra Paris bliver udstillet i Danmark og udstillet udenfor et museum. Og så er det utroligt, at det sker i en fabrik på Lolland, siger hun.

De store gobeliner er fremstillet på gobelinfabrikken Manufacture des Gobelins, der blandt andet har produceret Dronning Margrethes gobeliner, og er udlånt af museet Le Mobilier National i Paris.

Fabrikken blev oprettet, da Ludvig den 14. af Frankrig skulle bruge gobeliner til sit slot i Versailles.

Gobelinerne, som er udlånt til Lys over Lolland, er ifølge Susanne Grue Jørgensen de fineste af sin slags i verden og uerstattelige, da flere af kunstnerne, der har designet dem, er døde.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Gobelinerne er vævet på traditionel vis, og de unikke motiver kan oplevelser fra den 16. august til den 25. august i de rå omgivelser på den nedlagte sukkerfabrik i Sakskøbing.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

- Det betyder utrolig meget, at vi kan låne dem. For det første er det en stor ære at få lov til at udstille dem, og for det andet glæder vi os til at vise dem i de her rustikke omgivelser, siger Susanne Grue Jørgensen.

Direktør kørte over 1.000 kilometer

De moderne gobeliner er fremstillet i årene 1975 og frem.

- Uden at jeg overdriver, så er det nogle af verdens bedste kunstnere, der har lavet dem, siger Susanne Grue Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

I Frankrig har gobelinerne en særlig status, og derfor er direktøren fra Le Mobilier National taget hele vejen fra Paris til Sakskøbing for at sørge for, at der bliver passet på de kongelige gobeliner. Det svarer til en køretur på lidt over ti timer lige skråt op over.

Kunstneraften lys over Lolland
Læs også
Stor kunstfestival giver Lys over Lolland
Kunstneraften lys over Lolland
Læs også
Stor kunstfestival giver Lys over Lolland

- Det er sådan, at gobelinerne bliver betragtet som nationale værdier i Frankrig, og de må ikke forlade landet, uden at der er en person med fra Le Mobilier National. Derfor har direktøren i stedet for at sende en medarbejder selv valgt at tage den lange vej med gobelinerne her til fabrikken, siger Susanne Grue Jørgensen.

- Jeg tror, hun føler et stort ansvar, og det er ganske nyt, at de skal udstilles på en fabrik, så derfor tager hun selv med, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den danske fragtmand foran museet Le Mobilier National i Paris.
Den danske fragtmand foran museet Le Mobilier National i Paris. Foto: Lys Over Lolland

- Vi åbner den 16. august, så vi har travlt, og det har været et kæmpe forarbejde for at finde ud af, hvordan gobelinerne skal hænge her i fabrikken, siger Susanne Grue Jørgensen.

Lys over Lolland afholdes for 19. år i træk, og årets tema tid. Her repræsenterer gobelinerne en kombination af datid og nutid, når traditionelt håndværk og moderne motiver mødes.


Nyhedsoverblik