17-årige må tage kørekort: Køreskoler melder alt optaget

Fra årsskiftet kan 17-årige få lov til at køre bil, og nu melder køreskolerne om alt booket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra 1. januar 2017 skal man kun være 17 år for at kunne få lov til at tage kørekort, og det har skabt pres på regionens køreskoler.

- Vi har aldrig haft så stor efterspørgsel før. På aftenens hold har vi 50 teorielever. Vi plejer normalt kun at have mellem 20 og 30, og vi plejer aldrig at melde fuldt booket, men det har vi måtte gøre i år, siger Michael Gullits Mikkelsen, der er kørelærer på Maribo Køreskole.

Nye regler

Det er en forsøgsordning, der gør det muligt for de 17-årige at sætte sig bag rattet, har Folketinget besluttet. Forudsætningen for at de 17-årige må køre bil kræver, at der skal sidde en person på sædet ved siden af, som er over 30, har haft kørekort i 10 år og som ikke har haft kørekortet frakendt i den periode.

Eleverne kan begynde allerede, når de er 16 år og ni måneder, og det har Liv Andersen fra Ryde gjort.

- Jeg synes, det er en god idé at få noget mere erfaring, inden jeg selv sætter mig bag rattet, siger hun.

Samme besked lyder fra 17-årige Julie Boye Sørensen.

- Det virker meget ansvarligt, at man i starten har nogen til at holde øje med en. Det er jeg mere tryg ved, siger hun til TV ØST.

Pres på køreskoler

Hos køreskolen i Maribo har de måtte oprette ekstra hold for at følge med efterspørgslen. På trods af travlheden mener kørelæreren, at 17-årige bilister grundlæggende er en god idé.

-  Vi forsøger at holdningsbearbejde vores elever her på køreskolen, men det er noget andet, når man kan fortsætte den holdningsbearbejdelse, efter de rent faktisk har fået kørekortet. Derfor synes jeg, at det er en okay løsning. Forsøg i Tyskland har desuden vist, at de unge bliver mere ansvarlige bilister på den her måde, siger Michael Gullits Mikkelsen, der er kørelærer og medejer af Maribo Køreskole.

Ordningen kører som en forsøgsordning over de næste tre år. Herefter skal det tages op, hvorvidt ordningen skal gøres permanent.


Nyhedsoverblik