14-årig i opråb for sin syge far: Det tærer på ham at køre langt for at få behandling

14-årige Michael Wittrocks far har en hjernetumor og må hele vejen fra Langebæk til København for at få medicin og behandling. Det frustrerer familien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For 14-årige Michael Wittrock fra Præstø er livet anderledes end for sine jævnaldrende. Siden han var seks måneder gammel, har hans far været ramt af cancer. Det er noget, som stadig påvirker familien i dag. Hans far har en hjernetumor, er lam og har mistet sproget på grund af en operation tilbage i maj.

Men det er ikke det eneste, som er problematisk for familien Wittrock. I dag skal Michael Wittrocks far frem og tilbage til Rigshospitalet fra sin plejebolig i Langebæk flere gange om året for at få behandling for sin sygdom, hente sin medicin og have samtaler med lægen.

Region Sjælland - Vi er til for dig
Læs også
Region efterlyser nye regler for patientkørsel - borgerne skal ikke selv betale
Region Sjælland - Vi er til for dig
Læs også
Region efterlyser nye regler for patientkørsel - borgerne skal ikke selv betale

På sigt bliver det også på Rigshospitalet, at farens kemobehandlinger kommer til at foregå. Det frustrerer Michael Wittrock, at farens lægebesøg ikke kan foretages tættere på hjemmet. 

- Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er muligt at ordne nogle af samtalerne med lægen over Skype eller få en speciallæge ned til regionens sygehus et par gange om måneden. Min far bruger for meget tid på transport og bliver dårlig, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Wittrock er meget politisk aktiv i sin fritid. Han har blandt andet stået for projektet Hjernemad i samarbejde med Vordingborg Kommune.
Michael Wittrock er meget politisk aktiv i sin fritid. Han har blandt andet stået for projektet Hjernemad i samarbejde med Vordingborg Kommune. Foto: Privatfoto

For Michael Wittrocks far har det særligt været et problem med de lange køreture til København med Flextrafik. En køretur kan nogle gange tage op til tre timer hver vej.

- Problemet er, at min far skal kaste op flere gange på én tur på grund af køresyge. Nogle gange kan de have flere stop undervejs, så turen bliver meget lang, og der er heller ikke mulighed for at komme på toilettet, siger Michael Wittrock.

quote Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er muligt at ordne nogle af samtalerne med lægen over Skype eller få en speciallæge ned til regionens sygehus et par gange om måneden

Michael Wittrock, Præstø

Glad for regionalt samarbejde

Michael Wittrocks far er ikke den eneste patient, der må bruge mange timer på transport. Det er sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) godt klar over.

- Der er patienter, der kommer til at bruge unødvendigt meget tid på landevejene i deres sygdomsforløb, siger hun.

Også i Region Sjælland kan de genkende billedet af, at mange af de specialiserede behandlinger kun kan fås i hovedstaden.

- For Region Sjællands borgere er konsekvensen, at de skal til København. Det må de gøre, indtil det er muligt at hjemtage de behandlinger til Region Sjælland, siger Christian Wedell-Neergaard (K), regionsrådsmedlem i Region Sjælland.

Katja Gryckdal Lindshauge
Læs også
Overlæge satte Katja bag i køen uden at have set kræftknuderne i hendes bryst
Katja Gryckdal Lindshauge
Læs også
Overlæge satte Katja bag i køen uden at have set kræftknuderne i hendes bryst

Lige nu klarer Region Sjælland 70 procent af operationer og behandlinger selv, men de har en målsætning om mere.

- Vores holdning er, at Region Sjælland på sigt skal klare 95 procent af alle operationer og behandlinger. Men det vil betyde, at vi over en årrække skal have hjælp, indtil det mål er nået. Der har vi brug for hjælp fra specialer, som oftest er placeret i Region Hovedstaden og Region Syddanmark, siger Christian Wedell-Neergaard (K).

- Men vi har et rigtig fint samarbejde. Vi udnytter, at hovedstaden ligger tæt på og sender derfor patienter svarende til et helt sygehus til København, for at de få den rette behandling.

quote Jeg kan godt forstå, at patienter ønsker en læge tættere på, men det bare ikke særlig rationelt, når man også skal have lægen til at fungere i praksis

Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører, MF

Fokuserer på kvaliteten af behandlingen

Når det så er sagt, så har det også været vendt i Folketinget, hvordan man kan flytte den specialiserede behandling tættere på patienterne i yderområderne og derved mindske køretiderne.

- Vi har tænkt på at flytte behandlingen eller lægen så tæt på patienten som muligt, men vi er meget optaget af, at vi kan give den bedste behandling. Lige nu er det ikke muligt at få en læge ud, hvor det ikke kommer til at gå ud over lægens andre opgaver, siger Kirsten Normann Andersen.

ebee1164-8ff1-4fbc-b3f0-e232f3c76bd7.jpg
Læs også
Kevin er ti år og ensom: - Det er noget af det værste, jeg ved, i verden
ebee1164-8ff1-4fbc-b3f0-e232f3c76bd7.jpg
Læs også
Kevin er ti år og ensom: - Det er noget af det værste, jeg ved, i verden

Derfor er det ikke realistisk lige nu, at speciallægen rykker tættere på yderområderne, fortæller Kirsten Normann Andersen.

- Jeg kan godt forstå, at patienter ønsker en læge tættere på, men det bare ikke særlig rationelt, når man også skal have lægen til at fungere i praksis, siger hun og fortsætter:

- Vi har prioriteret kvaliteten og kompetencerne over de gener, som det giver patienterne. Alle skal have ret til at få den allerbedste behandling.

quote Min mor kører min far i sin private bil. Så sent som i går kørte hun min far til Rigshospitalet. Det tog seks timer at køre frem og tilbage for en 20-minutters scanning

Michael Wittrock, Præstø

Et problem for flere patienter

Tilbage hos familien Wittrock føler de sig privilegerede over, at de har mulighed for at mindske besværlighederne for faren, når han skal på Rigshospitalet.

- Min mor kører min far i sin private bil. Så sent som i går kørte hun min far til Rigshospitalet. Det tog seks timer at køre frem og tilbage for en 20-minutters scanning, siger Michael Wittrock.

Men morens mulighed for at tage fri nogle dage om måneden er ikke noget, som alle pårørende har. Det er også derfor, at det er vigtigt for Michael Wittrock at sætte fokus på problematikken.

- Det er ikke alle, der har muligheden for at tage fri. Derfor mener jeg også, at min far er en de heldige patienter. Det er nok ikke alle, som har mulighed for denne hjælp, og det bekymrer mig, slutter han.


Nyhedsoverblik