13-årige Martin er autist: Har ikke været i skole et halvt år

Frustrerede forældre i Nykøbing Falster retter kritik mod et langsomt system i Guldborgsund Kommune. De drømmer om hjælp til deres handicappede søn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

13-årige Martin Holm-Frederiksen sidder ved spisebordet i hjemmet i Nykøbing Falster med sine skolebøger foran sig. Det er her, han i fællesskab med enten mor eller far har lavet lektier stort set hver dag de seneste seks måneder.

Han er født med Tourettes-syndrom og har også fået diagnosen autist for et halvt år siden, og folkeskolen er som socialt handicappet blevet sværere end nogensinde.

- Han lukker sig inde, når han er i skole, bliver fuldstændig mimikfattig, udtryksløs og kan ikke få ordene frem, de sætter sig fast i halsen, forklarer mor Michelle Bereta.

quote Det er benhårdt og frustrerende at se sit barn sidde hjemme og være udelukket fra et fællesskab

Michelle Bereta, mor til Martin Holm-Frederiksen med autisme

Familien har søgt om støtte og hjælpemidler til deres søn gennem både skole og Guldborgsund Kommune, men der er endnu ikke faldet noget på plads.

- Det er benhårdt og frustrerende at se sit barn sidde hjemme og være udelukket fra et fællesskab, som han er lige nu, vi frygter jo for den her ensomhed, det medfører, siger Michelle Bereta.

Hver tredje autist uden kvalificeret skoletilbud

Ifølge Landsforeningen for Autisme sidder hver tredje autist hjemme uden et passende skoletilbud, og det overrasker ikke formand Heidi Thamestrup at høre om den 13-årige Martin Holm-Frederiksen fra Nykøbing Falster.

- Jeg synes selvfølgelig, det er forfærdeligt og jeg synes, at vi som samfund jo skal gøre noget ved den slags, vi har simpelthen ikke råd til at misse så mange – ofte intelligente – elever, siger formanden.

Ifølge Michele Bereta langer hun hverken ud efter skole eller Guldborgsund Kommune. Hun er bare frustreret over et system, der arbejder langsomt, mens hendes søn sidder uden et kvalificeret skoletilbud.

quote Det skal ikke være sådan, at man ikke er i skole et halvt år. Det er jeg ganske enig i

Janne Hansen (V), formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune

Vil se nærmere på sagsbehandling

Ifølge Guldborgsund Kommune er man i gang med at se på sagen.

- Jeg synes generelt, vores system fungerer rigtig fint, for man kan ikke "overnight" beslutte, hvad man skal gøre og rigtig mange sager med børn, er jo komplekse, lyder det fra formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, Janne Hansen (V).

Udvalgsformanden vil gerne se på, om sagsbehandlingen kan gøres hurtigere i den her slags sager.

- Det skal ikke være sådan, at man ikke er i skole et halvt år. Det er jeg ganske enig i, siger hun.

I Nykøbing Falster krydser familien da også fingre for et kvalificeret skoletilbud til 13-årige Martin Holm-Frederiksen  - og for en hverdag, der forhåbentligt snart kan vende tilbage.

- Martin kommer jo længere og længere bagud fagligt, og det er jo heller ikke optimalt. Altså når man er dygtig og normalt begavet, vil man gerne vide noget, og han har jo fremtidsdrømme ligesom alle andre, lyder det fra Michelle Bereta.


Nyhedsoverblik