12-årigt plejebarn tvinges på institution - nu trækker S og DF ministeren ind i sagen

En tvist mellem Guldborgsund Kommune og en plejefamilie tvinger en 12-årig dreng på institution. Nu kalder DF børne- og socialministeren i samråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti trækker nu børne- og socialminister Mai Mercado (K) ind i sagen om det 12-årige plejebarn Andreas fra Guldborgsund Kommune.

Efter en tvist mellem kommunen og hans plejeforældre risikerer han nemlig at blive fjernet og anbragt på en institution.

- Det virker som en fuldstændig grotesk sag, hvor et barn bliver taget som gidsel i en konflikt, siger Karina Adsbøl (DF), medlem af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget.

quote Som jeg ser det, så er der sket lovbrud, når man ikke har hørt barnet

Karina Adsbøl (DF), medlem af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget

Derfor vil hun indkalde børne- og socialminister Mai Mercado til et samråd, hvor hun blandt andet ønsker svar på, hvornår en kommune kan gå ind og fjerne et barn. Formanden for udvalget, Troels Ravn (S), stiller også spørgsmål til ministeren på baggrund af sagen fra Sakskøbing og bakker op om et kommende samråd.

- Helt overordnet skal hun svare på, om gældende lovgivning er overholdt i Guldborgsund Kommune, siger han.

Plejefamilien i Sakskøbing er, ligesom alle andre plejefamilier, underlagt tilsyn. Og i tilsynspapirerne fra Tilsyn Øst kan man læse, at plejefamilien er yderst professionel, de er dygtige, og Andreas trives hos familien, hvor han føler sig tryg.

Artiklen fortsætter under indslaget.

En tvist mellem plejeforældrene, Jacob og Maria Hansen, og Guldborgsund Kommune har resulteret i, at kommunen nu vil fjerne 12-årige Andreas.

Men en tvist med kommunen har dog resulteret i, at samarbejdet mellem kommune og plejeforældrene Jacob og Maria Hansen er opsagt. Det betyder, at Andreas skal flytte væk fra det hus, han kalder hjem og har boet de seneste syv år. I stedet skal han bo på en institution i Næstved.

- Det gør mig bange. Jeg har ikke lyst til at bo deroppe, jeg vil bare gerne bo her, siger Andreas.

- Vi har ikke sagt op

Tvisten mellem kommunen og plejefamilien opstår, da kommunen i september fremsender en ny ansættelseskontrakt mellem dem og plejefamilien. Ifølge den nye kontrakt skal plejefamilien gå adskillige tusinde kroner ned i løn om måneden.

quote Vi har hele tiden stukket hånden frem og inviteret til samarbejde

Maria Hansen, plejemor, Sakskøbing

I flere breve til kommunen skriver plejefamilien via en advokat, at de gerne vil fortsætte samarbejdet omkring Andreas, ligesom de er villige til at gå ned i løn - de vil bare gerne have en faglig begrundelse for lønnedgangen. En begrundelse, som plejeforældrene ikke føler, at de nogensinde har fået.

Plejefamilien og kommunen har siden september korresponderet om kontrakten. I breve fra kommunen til plejefamilien kan man se, at de betragter samarbejdet som ophørt. Men det kommer bag på Maria og Jacob Hansen. 

Læs også
Tvist mellem kommune og plejeforældre tvinger 12-årig dreng på institution: - Det gør mig bange
Læs også
Tvist mellem kommune og plejeforældre tvinger 12-årig dreng på institution: - Det gør mig bange

- Vi har ikke sagt op. Tværtimod. Vi har hele tiden stukket hånden frem og inviteret til samarbejde, så længe vi kunne få en forklaring. Vi har heller ikke modtaget en opsigelse, og vi får jo stadig løn og også tilskud til Andreas’ kost og lommepenge, siger Maria Hansen. 

DF: Der er store udfordringer og lovbrud

Sagen fra Guldborgsund Kommune er ifølge Karina Adsbøl blot den seneste i en række sager, hvor plejebørn pludselig fjernes fra den ene dag til den anden. Men sagen om Andreas har dog fået bærret til at flyde over, og derfor kalder hun nu børne- og socialministeren, Mai Mercado, i samråd.

- Det er mig uforståeligt, at man slet ikke tænker på barnets behov, barnets ønsker og hans tilknytning. Og hvis der er nogle udfordringer, så skal der ydes hjælp og støtte i plejefamilien, hvis de har behov for støtte og hjælp, siger Karina Adsbøl og fortsætter.

quote Vi er nødt til at se på, om loven er godt nok skruet sammen, fordi det kan ikke være rigtigt, at der kan opstå en situation som den, vi ser i Guldborgsund Kommune

Marianne Jelved (R), medlem af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget

- Jeg vil indkalde ministeren til samråd i forhold til selve problemstillingen og i forhold til området, hvor jeg ser kæmpe store udfordringer og lovbrud. Der mangler simpelthen noget ansvarlighed for, når det sker. Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor man fjerner et barn, når tilsynet siger, at det trives, og barnet gerne vil blive. Systemet svigter.

I sagen om Andreas har Guldborgsund Kommune ikke hørt den 12-årige dreng om, hvorvidt han ønsker at flytte fra sine plejeforældre og anbringes på institutionen. Det er dybt kritisabelt, vurderer Karina Adsbøl.

- Som jeg ser det, så er der sket lovbrud, når man ikke har hørt barnet, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

12-årige Andreas kigger ud i mørket for at holde øje med, om kommunens folk kommer og henter ham fra det sted, han i syv år har kaldt sit hjem.
12-årige Andreas kigger ud i mørket for at holde øje med, om kommunens folk kommer og henter ham fra det sted, han i syv år har kaldt sit hjem. Foto: Line Strand - TV ØST

Marianne Jelved (R), der er medlem af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, betragter også sagen med stor alvor.

- Sagen er hammer alvorlig. Vi er nødt til at se på, om loven er godt nok skruet sammen, fordi det kan ikke være rigtigt, at der kan opstå en situation som den, vi ser i Guldborgsund Kommune, siger Marianne Jelved.

I tæt kontakt med den biologiske far

Formanden for Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, Troels Ravn (S), deler sine medlemmers bekymring og bakker op om et kommende samråd.

- Jeg kan kun bakke op om et samråd, og det fortjener sagen, som er dråben, der får bægret til at flyde over. Vi bliver nødt til, ikke kun med udgangspunkt i Guldborgsund Kommune men helt overordnet, at se på vores lovgivning, fordi vi får desværre flere og flere af de her sager, siger Troels Ravn.

Læs også
Kommune tvinger Andreas væk fra sin plejefamilie - det er på kant med loven, siger Børns Vilkår
Læs også
Kommune tvinger Andreas væk fra sin plejefamilie - det er på kant med loven, siger Børns Vilkår

- Jeg har ikke grund til at tro andet, end at Guldborgsund Kommune vil overholde gældende lovgivning og varetage barnets tarv.

- Men som jeg både har fået indsigt i sagens akter og fået efter samtale med den biologiske far, så mener jeg, at der nogle overordnede ting i hele sagen, jeg som politiker i Folketinget bliver nødt til at forholde mig til. Jeg hæfter mig ved, at plejefamilien bliver opsagt, efter at man har accepteret, at man skal gå ned i løn, men at man beder om en beskrivelse på, hvorfor man skal gå ned i løn, og at man beder om en beskrivelse, er faktisk noget, som man rent lovgivningsmæssigt har krav på som plejefamilie.

Børn må ikke flyttes med tvang

Ifølge Troels Ravn har børne- og socialminister Mai Mercado tidligere slået fast, at man ikke må flytte børn ved hjælp af nogen former for tvang, men at man kun kan flyttes fra en plejefamilie til eksempelvis et bosted ved hjælp af pædagogik.

- Og der kan jeg igen se i sagen om Andreas, at det ikke har været tilfældet. Mod drengens vilje og ved at man lover ham nogle ting, har man forsøgt at flytte ham fra plejefamilien til bostedet, og det har han modsat sig, siger Troels Ravn og fortsætter:

quote Systemet tromler og ikke tager mennesket først, og det er dybt problematisk

Troels Ravn (S), formand for Social-, Indenrigs- og Børneudvalget

- Det sociale tilsyn har sammen med plejefamilie bedt Guldborgsund Kommune om at leve op til traumeterapi til Andreas, der har fået nogle diagnoser, hvor han har behov for traumeterapi. Det har det sociale tilsyn givet plejefamilien medhold i, og det har man bedt kommunen leve op til. Men det er heller ikke sket fyldest. Der har kommunen tilsyneladende ikke levet op til at sætte det i gang, som drengen har behov for.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Jacob og Marie Hansen sammen med Andreas i hjemmet på Lolland.
Jacob og Marie Hansen sammen med Andreas i hjemmet på Lolland. Foto: Line Strand - TV ØST

Formanden for Social-, Indenrigs- og Børneudvalget fremhæver desuden, hvordan Andreas fredag i sidste uge får besked om, at han skal flyttes, uden at der ifølge Troels Ravn er nogen former for bisidder eller at han bliver hørt.

- Der har karakter af, man tromler et sårbart barn. Det kan se ud, som om at systemet tromler og ikke tager mennesket først, og det er dybt problematisk, siger Troels Ravn.

TV ØST har tidligere forsøgt at få en kommentar fra Guldborgsund Kommune. Centerchef i kommunen, Lis Hamburger, skriver, at hun ikke vil deltage i et interview, eftersom vi har interviewet Andreas, hvilket, hun mener, er uetisk.


Nyhedsoverblik