105 børn spiller i symfoniorkester – men de har måske holdt deres sidste koncert

Et symfoniorkester bestående af skolebørn har været en stor succes i Flakkebjerg. Men nu trækker musikskolen sig fra samarbejdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De spiller både børnesange, popsange og de helt store, klassiske værker.

- Hvis det her skal måles på en skala fra et til ti, så er det her ti.

Sådan siger Christian Balslev fra 2.A. på Flakkebjerg skole. Han er en af 105 børn i symfoniorkesteret på Flakkebjerg Skole, der i årevis har trænet den rene, klassiske lyd – og er gang på gang blevet fremhævet som en helt særlig ting ved både skolen, byen og landsdelen.

Men når Flakkebjerg Symfoniorkester torsdag holdt sommerkoncert, så kan det vise sig at være sidste gang, at børnene har optrådt for et publikum: Den ene part i samarbejdet har nemlig valgt at sige farvel.

Kom til verden efter reform

Flakkebjerg Symfoniorkester kom til verden sammen med folkeskolereformen i 2015 og er skabt i et samarbejde mellem Flakkebjerg Skole og Slagelse Musikskole. Det betød, at eleverne nogle timer hver uge kunne skifte dansk og matematik ud med kontrabas, tværfløjte og trompeter.

Nu har musikskolen imidlertid valgt at stoppe samarbejdet, og dermed bliver det op ad bakke for skolen og lokalområdet at redde det unikke orkester. Musikskolen stopper samarbejdet, da de ikke mener, at det er rimeligt at bruge så stor en del af deres penge på én skole i kommunen.

Gennem tiden har orkesterets medlemmer – der rummer elever fra 1. til 6. klasse – spillet sammen med professionelle musikere fra blandt andet symfoniorkesteret Copenhagen Phil, og er flere gange blevet fremhævet politisk – blandt andet af den fungerende kulturminister Mette Bock (LA).

Giver noget særligt til børnene

Børnene i orkesteret har spillet på ni instrumenter – blandt andet violin, cello, tværfløjte, fagot og kontrabas.

Og der er et klart formål med indsatsen, fortæller skoleleder Lisbeth Bergstedt fra Flakkebjerg Skole.

- Det gør noget ved hjernen. Den bliver hurtigere og smartere til at lære. Også boglige fag. Det giver samtidig sociale og personlige kompetencer til børnene, siger hun.

Læs også
Skole satser på symfoniorkester: Alle elever skal spille med
Læs også
Skole satser på symfoniorkester: Alle elever skal spille med

Derfor vil skolen da også forsøge at holde fast i orkesteret som en aktivitet for børnene ved at bruge lokale ressourcer.

- Der er ingen tvivl om, den lokale opbakning er vigtig, når man skal fortsætte, og så må vi trække på de forskellige personer, vi ved, der kan, siger Allan Lindsay, musiklærer på Flakkebjerg Skole.


Nyhedsoverblik