Rapport frikender ejer: Ingen synlige fejl på nedstyrtet altan

Der var ikke synlige fejl på altanen, der brasede sammen under seks unge i Nykøbing Falster i juli. Udlejeren kunne ikke have forudset ulykken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fejlene på den altan, der i juli brasede sammen og kvæstede seks unge i en lejlighed på 1. sal på Nykøbing Falster, kunne ikke ses med det blotte øje.

Det konkluderer Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i en rapport lavet for Trafik- og Byggestyrelsen om sagen.

Det var altså ikke tydeligt, at altanen var i fare for at styrte sammen, og udlejeren af lejligheden kunne ikke have gjort noget for at forhindre det, lyder konklusionen.

- Tegn som revner og afsprængninger i betonen, misfarvning og rustudfældning viser traditionelt, at der er et underliggende korrosionsproblem. Nærværende sag viser dog, at der kan være en fatal nedbrydning skjult i facaden uden direkte synlige tegn. Et kollaps som det aktuelle kan derfor ikke forebygges ved almindelige eftersyn, står der blandt andet i rapporten.

Andre altaner i fare for at styrte

Altanen var lavet af en armeret betonplade, som blev båret af en række udliggerjern indstøbt i betonet. Undersøgelsen fra SBi viser, at udliggerjernene ikke var møre under selve altanen, men i stedet der, hvor de gik ind i muren.

De havde ikke den fornødne bæreevne, der skulle til for at holde altanen og vægten fra de seks unge oppe, og derfor braste altanen sammen.

SBi vurderer desuden, at der kan være problem med andre lignende altaner bygget i samme periode fra 1900-tallet til 1950. Altaner fra denne periode kan altså være i risiko for at styrte sammen, selvom der ikke umiddelbart er synlige tegn på det.

Ejer var i chok

Kort efter ulykken var TV ØST i kontakt med ejeren af huset på Hammerlodden, John Jensen. Han var i chok over ulykken og understregede, at han aldrig havde haft mistanke om, at altanen var i fare for at styrte ned. Der er ikke blevet ført tilsyn med altanerne i de ti år, John Jensen har ejet bygningen.

Efter ulykken hængte John Jensen en seddel op i ejendommen, hvor han frarådede al ophold på altanerne.

Nedstyrtet under fest

Ulykken skete under en privatfest på Hammerlodden i Nykøbing Falster natten til den 31. juli. På altanen stod seks personer, men pludselig røg bunden ud af altanen, og personerne faldt omkring seks meter ned og landede på en række fliser.  

Især to af dem kom slemt til skade. To piger på 19 og 20 år fik hovedtraumer og blev efter ulykken fløjet til Rigshospitalets Traumecenter. En af kvinderne lå i lang tid i koma og var først officielt uden for livsfare en måned senere.