Tandpleje i opråb til forældre: - Kig på dit barn i stedet for på din telefon!

Forældre er mere optaget af deres mobiler, end deres børn hos den kommunale tandpleje i Sorø. Nu har klinikken hængt et skilt op med et klart budskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

”Vær nærværende. Ingen mobilsamtaler i tandplejen," – sådan står der på et skilt hos Sorøs Kommunale Tandpleje.

Klinikken har nemlig problemer med, at forældrene er for optaget af deres mobiltelefoner og ikke opmærksomme på vigtige informationer om deres børns tandpleje.

- Det er utroligt, det bliver nødt til at være nødvendigt, for at gøre opmærksom på det, siger Michael Nielsen fra Stenlille, der er far til Malte.

quote Det er utroligt, det bliver nødt til at være nødvendigt, for at gøre opmærksom på det

Michael Nielsen fra Stenlille, far til Malte

Flere og flere folkeskoler indfører begrænsninger på mobilbrug for eleverne eller forbyder mobiltelefoner i skoletiden. Senest har vi på TV ØST fortalt om, hvordan Vestskolen i Haslev har indført total forbud mod brug af mobiltelefoner, som lærerne starter skoledagen med at inddrage.

Men nu retter tandplejen i Sorø altså også kritik mod forældrenes brug af mobiltelefoner.

150813_mobilfri.jpg
Læs også
Skole i Haslev indfører mobilforbud i undervisningen: - Det har en mærkbar effekt
150813_mobilfri.jpg
Læs også
Skole i Haslev indfører mobilforbud i undervisningen: - Det har en mærkbar effekt

Glemmer at lægge mærke til deres børn

Ifølge overtandlægen på klinikken har forældrene mere travlt med at kigge ind i skærmen, end at holde øje med deres børn i tandlægestolen.

- Så er der lige nogle mails, man kan tjekke op på, eller der er kommet noget i e-boksen, siger Katja Tøttrup Thor, der er overtandlæge på klinikken.

Det er ifølge hende et problem.

- Så glemmer de at være opmærksomme på, hvad vi fortæller dem af vigtige informationer om, hvordan de skal varetage en tandbørstning eller andre vigtige ting. Eller de kan overse og glemme at lægge mærke til, hvordan deres barn har det, og hvad de oplever i tandlægestolen, siger hun.

Indrømmer, at det fylder for meget

quote Så glemmer de at være opmærksomme på, hvad vi fortæller dem af vigtige informationer om, hvordan de skal varetage en tandbørstning

Katja Tøttrup Thor, overtandlæge på klinikken

Flere forældre i tandlægeklinikken, erkender at de kan blive for optaget af telefonen, når der tikker en sms eller et opkald ind.

- Det fylder alt for meget, men jeg er også selv slem til det og bruge den, hvor man ikke burde bruge den, siger Michael Nielsen.

- Jeg har lige været nede med min datter forleden dag, hvor der netop står én ude på gangen og snakker, og hvor vi snakker om, det egentlig er et problem, at folk ikke kan lade deres telefoner være.

Irene Kjær-Hansen fra Sorø er mor til Elliott Jacobsen og kan også godt nikke genkendende til, at både børn og voksne kan blive for optaget af deres smartphones.

- Nu har jeg også to store børn, og det fylder meget for dem. Den fylder også meget for forældrene. Tit også for meget, siger hun.

molbilfri_skole.jpg
Læs også
Læge roser mobilfri skoler: - Du skal først lære at bruge din hjerne, før du sætter strøm til den
molbilfri_skole.jpg
Læs også
Læge roser mobilfri skoler: - Du skal først lære at bruge din hjerne, før du sætter strøm til den

Skiltet er vejledende - ikke et forbud

Tandlægeklinikken har altså valgt at hænge et skilt op, der kan være med til at påvirke forældrene mobilforbrug i en bestemt retning. Og det er ifølge overtandlægen ikke grænseoverskridende.

- Nej, det synes jeg faktisk ikke, det er. For det handler jo om, at vi gør det på en god og anerkendende måde, siger  Katja Tøttrup Thor.

Derimod mener hun, det ville være for grænseoverskridende, hvis de havde lavet en decideret forbud.

- Det tror jeg bliver for grænseoverskridende. Det er det der med at veje, hvornår kan man blive mødt og opnå nogle gode resultater, og hvornår ville man støde folk fra sig, lyder det.

quote Telefonsnak på gangene er blevet mindre

Katja Tøttrup Thor, overtandlæge på klinikken

Mindre telefonsnak

En af forældrene i tandlægeklinikken synes ikke, der er noget galt med skiltet.

- Jeg kan godt forstå det. Jeg har set mange forældre komme ind med telefonen til øret og ikke se deres børn, når de henter, siger Irene Kjær-Hansen fra Sorø, mor til Elliott Jacobsen.

Ifølge personalet har skiltet også gjort en forskel. 

- Telefonsnak på gangene er blevet mindre, og det er også nemmere for medarbejderne lige at retningshenvise, hvis der er en forælder, der glemmer det, siger Katja Tøttrup Thor.

mobiltelefoner.jpg
Læs også
Ekspert med skarp kritik af mobilfri skoler: - Det er et kæmpestort problem
mobiltelefoner.jpg
Læs også
Ekspert med skarp kritik af mobilfri skoler: - Det er et kæmpestort problem

Nyhedsoverblik