Medierådet: Børn er bekymrede over deres forældres telefonforbrug

Medierådet for Børn og Unge opfordrer forældre til at være bevidste om deres mobilforbrug. Flere børn er bekymrede over deres forældres mobilforbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn kan ikke koncentrere sig i skolen. Og forældrene er ikke nærværende. 

Smartphones stjæler al opmærksomheden i hverdagen. Det problem har man oplevet på tæt hold i den kommunale tandpleje i Sorø. Det har de ansatte nu taget konsekvensen af og ophængt et skilt, der opfordrer forældre til at være nærværende.

Der er måske noget om snakken. For ifølge undersøgelser, som Medierådet er bekendt med, er der en klar tendens til en voksende bekymring hos børn over, at deres forældre bruger telefonen for meget.

- Børnene er bekymrede over, at forældrene ikke er så meget til stede, fordi de er så meget på deres skærme, siger Anne Mette Thorhauge, der er formand for Medierådet for Børn og Unge.

Tandplejen
Læs også
Tandpleje i opråb til forældre: - Kig på dit barn i stedet for på din telefon!
Tandplejen
Læs også
Tandpleje i opråb til forældre: - Kig på dit barn i stedet for på din telefon!

Ungersøgelsen som er foretaget af EU Kids Online II-projektet har set nærmere på 23.000 børn i alderen 9-16 år og deres brug af de digitale medier. Men også hvordan, de oplever forældrenes forbrug, og her lyder det, at:

- De er svære at komme i kontakt med og ikke opmærksomme på deres børn, siger Anne Mette Thorhauge fra Medierådet.

Telefonen kan være en undskyldning for at melde sig ud

I tandklinikken i Sorø oplever de, at forældrene ikke er opmærksomme på deres børn i tandlægestolen, fordi de i stedet kigger ned i skærmen.

Derfor har de hængt et skilt op, som skal afholde forældrene fra at snakke i telefon hos tandplejen.

quote De skal ikke snakke i mobiltelefon, mens de er her, og de skal ikke sidde og sms'e, være på mails og på Facebook

Lykke Hansen, klinikassistent i Tandplejen i Sorø

- Det betyder, at de ikke skal snakke i mobiltelefon, mens de er her, og de skal ikke sidde og sms’e, være på mails og på Facebook, mens de er til tandlæge med deres børn, siger Lykke Hansen, der er klinikassistent.

Om det er at gå skridtet for langt, har formanden for Medierådet lidt svært ved at vurdere.

- Situationen afhænger af barnet. Hvis barnet er forskrækket og har brug for at blive holdt i hånden, er det ærgerligt, at mor har mere travlt med at sidde med telefonen i hånden, siger Anne Mette Thorhauge.

Men telefonen kan også tages op som et beskyttende skjold, påpeger hun.

- Nogle gange er det en måde at melde sig ud af situationen på. Det kan være, man som forældre ikke vil forstyrre den dialog, som tandlægen kan have med barnet.

Det er fint at minde forældrene om deres (over)forbrug

Havde tandlægen indført et decideret forbud, så var det ifølge Medierådet en anden sag, end det vejledende skilt de har hængt op.

quote Det burde være en selvfølge. Man tager jo heller ikke en bog eller en avis med, når man følger sit barn til tandlæge

Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet

- Jeg er lidt træt af at deltage i den her konstante forældre-bashing. Man er mistænkeliggjort alene ved at foretage sig nogle ting med telefonen, siger Anne Mette Thorhauge.

Som forældre bruger man jo også telefonen til forældreintra eller sende sms, hvor man for eksempel melder sig til forældremøde, påpeger hun.

- Men det er godt at minde forældrene om det, hvis de har oplevet et problem med det. Det burde være en selvfølge. Man tager jo heller ikke en bog eller en avis med, når man følger sit barn til tandlæge, siger Anne Mette Thorhauge.

- Det handler også om at udvise almindelig høflighed ved at lægge telefonen væk og signalere, at vi anser personer omkring os som vigtige. Det giver vi - eller forsømmer at give - videre til vores børn. Børnene hører ikke, hvad du siger. De ser, hvad du gør.

Forældre bør være være gode digitale rollemodeller

Ifølge Medierådet bør forældre være opmærksomme på at være til stede der, hvor børnene har brug for det af hensyn til børnenes trivsel.

- Vi har masser af eksempler på, at forældre ikke er særligt gode digitale rollemodeller, siger Anne Mette Thorhauge.

- Det er vigtigt, at vi som forældre er vores digitale rollemodel bevidst. Hvis vi vil have, at børnene skal kunne lægge telefonen væk og være nærværende, er vi også nødt til at kunne praktisere det eksempel, siger formand Anne Mette Thorhauge.

quote Hvis du ikke er i stand til at se sammenhænge, hvor det er passende at bruge telefonen, og hvor det ikke er, så kan barnet jo heller ikke

Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet

Hvis man som forældre gør sig forhåbninger om og forventer, at ens børn har et naturligt forhold til mobilen, så bør man gå forrest og vise det gode eksempel, mener formanden for Medierådet.

- Hvis du ikke er i stand til at se sammenhænge, hvor det er passende at bruge telefonen, og hvor det ikke er, så kan barnet jo heller ikke. 


Nyhedsoverblik