Er du mere på telefonen end på barnet? Få gode råd til at styre dit digitale forbrug

Forældre bør tænke over deres mobilforbrug, mener Medierådet, som her giver gode råd til, hvordan du styrer dit digitale forbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Smartphonen fylder meget i både børn og voksnes hverdag.

Børn er bekymrede over, at deres forældre er for optaget af deres mobiltelefoner og glemmer at være opmærksomme.

Ifølge Medierådet bør man som forældre være sin digitale rollemodel bevidst.

- Forældre er bekymrede for, om børnene bruger medierne for meget. Men det er måske ligeså meget forældrene, der skal styre deres behov, siger formand Anne Mette Thorhauge.

Bør få børns samtykke til at dele billeder

Et af de områder, hvor forældrene typisk bruger deres telefon fuldstændig uovervejet, er, når de deler billeder af deres små poder på de sociale medier:

- Hvis unge skal respektere grænser og undlade at dele billeder af hinanden uden samtykke, skal forældrene også. De er nødt til at italesætte det og spørge deres børn, om det er okay at dele billeder af dem, siger Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet for Børn og Unge.

quote Hvis unge skal respektere grænser og undlade at dele billeder af hinanden uden samtykke, skal forældrene også

Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet for Børn og Unge

Forældrene bør ifølge Medierådet have en dialog med deres børn om de billeder, de ønsker at dele af dem. Er børnene så små, at de ikke kan kommunikere om det, bør man som forældre være endnu mere opmærksom.

- De billeder, man lægger ud af små børn, er en del af deres online historie. Forældre bør overveje, hvilke grænser det vil være passende at trække på børnenes vegne.

Generelt bør forældre tænke over, hvordan de bruger deres mobiltelefon i hverdagen, mener Medierådet. For børn gør typisk det samme som mor og far.

- Hvis vi vil have, at børnene skal kunne lægge telefonen væk og være nærværende, er vi også nødt til at kunne praktisere det gode eksempel.

Sådan bliver du mindre afhængig af din smartphone