22 chauffører sigtet efter studenterkørsler - fejl kunne have haft fatale følger

Politiets kontrol af årets studenterkørsler førte til 22 sigtelser af chauffører, der blandt andet overtrådte køre- og hviletidsbestemmelserne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Traditionen tro blev dette års studentereksamener efterfulgt af festlig studenterkørsel – og traditionen tro holdt politiet ekstra godt øje med de chauffører, der kørte de glade unge mennesker rundt.

Og det viste sig, at det ikke var alle chauffører blandt de 66 studentervogne, der blev kontrolleret på Sjælland og øerne, der havde styr på reglerne. Kontrollen foregik mellem torsdag og søndag i sidste uge.

Politiet konstaterede 48 forseelser under kontrollerne og sigtede som følge deraf 22 chauffører.

quote Hvis vognen ikke er forsvarlig, så kan det koste menneskeliv

Henrik Fobian, politikommissær, Tungvognscenter Øst

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Fire vogne fik forbud mod at køre videre, fordi forseelserne var af særlig farlig karakter.

- Vi så eksempler på, at vekselladet, som studenterne står på under turen, simpelthen ikke var fastgjort korrekt, og det kan få fatale følger i forbindelse med et færdselsuheld, siger politikommissær Henrik Fobian, som leder Tungvognscenter Øst, der stod for kontrollerne.

- Der var også flere eksempler på at siddepladserne til studenterne var opbygget af paller, som ikke var fastspændt på ladet. Det kan også være livsfarligt, hvis uheldet skulle være ude. Derfor fik de kørselsforbud, og de studerende måtte enten udskyde kørslen eller vente på, at vognmanden sendte en ny studentervogn.

En chauffør stak af

Men det var ikke alt, politiet stødte på under deres kontroller. På et tidspunkt måtte betjentene nemlig sætte efter en chauffør, som stak af fra vognen under kontrollen. Og her viste det sig, at manden ikke havde kørekort til lastbiler.

- Jeg gerne takke de årvågne forældre til en af studenterne, som var hurtig til at alarmere politiet, så betjentene kunne få en forklaring på chaufførens pludselige dårlige samvittighed, siger Henrik Fobian.
Betjentene fra Tungvognscenter Øst oplevede også, at nogle chauffører ikke havde styr på køre- og hviletiderne eller det kontrolapparat, der registrerer dem.

- Det er nogle alvorlige ting, vi har set på disse kontroller, og selvom det er vigtigt for de studerende at nå rundt til alle hjem på kortest mulig tid, så skal chaufførerne og vognmændene altså overholde reglerne. Hvis chaufføren ikke får hvil, eller hvis vognen ikke er forsvarlig, så kan det koste menneskeliv, siger Henrik Fobian.

Tungvognscenter Øst dækker hele Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm.

Her blev kontrollerne udført: