¨

Fire Præstø-ofre får sjælden fortjenstmedalje

Foto: TV ØST

Ikke kun én men fire elever fra Præstøulykken vil i nærmeste fremtid få Dronningens medalje for ædel dåd.

Fire elever i den fatale Præstøulykke vil i den nærmeste fremtid modtage den yderst sjældne og hædersfulde medalje for ædel dåd, der uddeles af Dronningen.

Torsdag kom det frem, at den tidligere elev Line Blichfeldt Jensen står til at modtage medaljen - men yderligere tre elever fra kæntringsulykken modtager også medaljen, erfarer TV ØST. Det er eleverne Nicklas Bøhm, Katrine Torstensen og Cecilie Gyldendal Rasmussen.

Medaljen er det civile modstykke til Forsvarets Tapperhedsmedalje og uddeles kun efter indstilling til personer, der har bragt sig selv i yderste fare for at redde andres liv.

De fire er efter TV ØSTs oplysninger indstillet på baggrund af Havarikommissionens rapport om ulykken.

Kun uddelt fire gange af Dronningen

Justitsministeriet bekræfter overfor TV ØST, at fire tidligere elever fra Præstøulykken skal have den sjældne medalje. Den vil efter planen blive overrakt af justitsminister Søren Pind (V) ved en ceremoni, når medaljerne er blevet præget. Det vil efter alt at dømme ske i løbet af september måned.

Medaljen for ædel Daad, som hæderstegnet formelt hedder, uddeles yderst sjældent. Den er således kun blevet uddelt fire gange i hele Dronning Margrethes regeringstid - senest i 1996.

Kæmper med men

Kæntringsulykken på Præstø Fjord skete den 11. februar 2011, hvor 13 elever og to lærere var sejlet ud i en dragebåd.

Sejladsen skete i hårdt vejr, og kæntringen skete to kilometer fra land i kun to grader varmt vand.

En lærer omkom ved ulykken, mens syv elever måtte behandles for hjertestop. Flere elever fra båden kæmper den dag i dag med alvorlige fysiske eller psykiske men efter ulykken.

Lundby Efterskole og den tidligere forstander på skolen er efterfølgende blevet dømt for deres ansvar i ulykken.

 

00:45 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App