Landskendt marked åbner - men i år er der meget på spil

Det store kræmmermarked på Lolland åbner i aften. For første gang afholdes det på nye datoer, og det kan blive afgørende.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Meget er nyt på årets Dølle, som skydes i gang torsdag aften. 

For det første afholdes det legendariske kræmmermarked i år under et nyt navn

Siden markedets fødsel i 1980 har det heddet Døllefjelde Musse Marked. Nu er navnet kort og godt: Dølle. 

For det andet afholdes det fire dage lange kræmmermarked for første gang den første weekend i maj.

quote Fredag er en ganske almindelig arbejdsdag, og det bliver svært både for gæster og særligt vores frivillige

Per Hansen, bestyrelsesformand, Dølle

Indtil i år har det alle dage - på nær under coronanedlukningen - været afholdt i bededagsferien. 

Men det sluttede med regeringens beslutning om at gøre store bededag til en almindelig arbejdsdag.

Sidste år fortalte Dølles bestyrelsesformand, Per Hansen, at det kan få økonomiske konsekvenser, at markedet fra i år er rykket til en anden weekend. Arkivfoto.
Sidste år fortalte Dølles bestyrelsesformand, Per Hansen, at det kan få økonomiske konsekvenser, at markedet fra i år er rykket til en anden weekend. Arkivfoto. Foto: Helene Bahne - TV2 ØST

Beslutningen udløste ramaskrig landet over, og blev modtaget med bekymring på Lolland-Falster.

- Det er en mærkelig følelse. Det bliver noget helt nyt, vi skal i gang med – det er slutningen på mange års historie, og så må vi se, hvordan vi kan lande en fornuftig løsning fremover, sagde Per Hansen, der er formand for Dølles bestyrelse, til TV2 ØST sidste år.

Kan miste omsætning

Frygten var og er, at den aflyste fridag vil koste markedet den omsætning, der igennem mange år nærmest har været garanteret, fordi folk havde fri til at slå sig løs over de fire markedsdage. 

- Vi må anerkende, at fredag er en ganske almindelig arbejdsdag, og det bliver svært både for gæster og særligt vores frivillige, lød det fra Per Hansen sidste år. 

- Jeg tror helt sikkert, det vil kunne ses (på salget, red.). Fredagen er en af vores helt store dage med en tredjedel af vores omsætning, tilføjede han.

Sådan så det ud i 2021, hvor Damefrokosten blev afholdt for 20. gang. Arkiv.

Hvis markedet mister den omsætning, går det ikke bare udover de kræmmerne, men i den grad også lokalsamfundet. 

Dølle er nemlig dybt forankret i det lokale foreningsliv og uddeler hvert år overskuddet til lokalområdets foreninger.

Et overskud der sidste år var på hele 550.000 kroner. 

Fakta om Dølle

  • Oprindeligt blev markedet etableret som et lokalt heste- og kræmmermarked, hvor folk fra nærområdet kunne samles for at handle og blive underholdt i tivoli og øltelte.

  • Men gennem årene voksede Dølle sig større og større. De sidste mange år har markedet tiltrukket handlende og besøgende fra hele landet og er blevet områdets største begivenhed med omkring 120.000 besøgende. 

  • Det afholdes over fire dage, hvor der sælges 66.000 fadøl og 3.500 kilo såkaldte Døllepøller.

  • En af de mest populære traditioner på markedet er Damefrokosten, hvor 1600 kvinder spiser sammen og bliver betjent af mandlige tjenere.

  • Der er også en herrefrokost. Her er der plads til 400 deltagere.

  • Dølle har dybe rødder i det lokale foreningsliv, og det er gennem årene arrangeret og støttet af frivillige fra lokalområdet. I år deltager 800 frivillige.

  • Overskuddet fra markedet uddeles efterfølgende til lokale foreninger. I 2023 var det hele 550.000 kroner.

  • I 2023 skiftede navnet fra Døllefjelde-Musse Marked til Dølle, det skete i forlængelse af tidspunktet for afholdelsen måtte ændres, fra store bededag, der blev afskaffet som helligdag, til i dag at blive afholdt første weekend i maj.

  • Som noget andet nyt har Dølle også skiftet leverandør på både øl og den legendariske "Døllepølle". Fra i år leverer Slagter Zangenberg fra Vordingborg pølsen, mens Royal Unibrew leverer øllen. Det fortæller Folketidende.

Pengene går blandt andet til lokale aktiviteter og sociale indsatser som for eksempel, at mindre bemidlede familier kan få hjælp til at betale fritidsaktiviteter til deres børn. 

For at sikre flest mulige gæster, har bestyrelsen bag markedet som noget nyt i år arrangeret, at der kører busser mellem pladsen og flere større byer på Sjælland som et supplement til de allerede eksisterende ruter på Lolland og Falster.

Læs også
Dølle slår rekord: - Den største salgsomsætning, vi nogensinde har haft
Læs også
Dølle slår rekord: - Den største salgsomsætning, vi nogensinde har haft

- Vi skal sikre os, at ingen vælger os fra. Og tidligere har der været mange forældre, der kunne køre deres børn, men det kan de ikke nu, hvor det ikke længere er en helligdag, har Per Hansen tidligere forklaret.

Har været meget igennem

Det er ikke første gang, at Dølle er udfordret af udefrakommende omstændigheder. I 2020 blev det aflyst på grund af corona.  

Det var første og eneste gang, at Dølle ikke kunne afholdes.

- Vi har været gennem strejker, generalstrejker og konflikter, men har aldrig aflyst, sagde Dølles daværende bestyrelsesformand Leif Chortzen til TV2 ØST.

Dølle 2024 åbner officielt i aften klokken 18.00.
Dølle 2024 åbner officielt i aften klokken 18.00. Foto: Phillippa Maigaard - TV2 ØST

Året efter udfordrede corona og forsamlingsforbuddet fortsat markedet. Det blev derfor udskudt til september. 

I 1998 blev det lollandske kræmmermarked også indirekte ramt af den såkaldte gærkrise. 

Det år stod den sjette ferieuge højt på lønmodtagernes ønskeliste, men fordi man ikke kunne nå til enighed om kravet, nedlagde cirka 450.000 privatansatte deres arbejde.

Brændte inde med flere tons gær

Strejken fik tilnavnet gærkrisen og lammede Danmark i næsten to uger. Butikkerne kunne ikke køre deres varer ud, og danskerne begyndte at hamstre madvarer. 

Hos Døllefjelde-Musse Marked så man i 1998 sit snit til at udnytte situationen. De købte en masse gær, som de troede, de kunne sælge på markedet. 

Men det gav bagslag. 

Læs også
Sidste Dølle i bededagsferien: - Det er en mærkelig følelse
Læs også
Sidste Dølle i bededagsferien: - Det er en mærkelig følelse

Kort før kræmmermarkedet skulle afholdes, blev konflikten løst, og det blev igen muligt at finde gær på hylderne i supermarkederne. Døllefjelde-Musse Marked brændte derfor inde med flere tons gær.

Trods det store underskud overlevede markedet, ligesom det gjorde under bryggeristrejken i 1985, hvor ansatte på Tuborg og Carlsberg i København nedlagde arbejdet, fordi de krævede mere i løn.

Bryggeriarbejderne strejker i 1985 for at få mere i løn. Arkivfoto.
Bryggeriarbejderne strejker i 1985 for at få mere i løn. Arkivfoto. Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix

Det lukkede for den store ølhane, og der manglede øl på Sjælland og øerne. I stedet blev der fragtet øl fra Jylland, så gæsterne på Døllefjelde-Musse Marked kunne slukke tørsten i kølig humle.

I år kommer øllene dog efter planen fra Sjælland. Dølle har nemlig engageret Royal Unibrew som leverandør af de kølige drikke. Det skriver Folketidende

Dølle 2024 åbner officielt i aften klokken 18.00. 


Nyhedsoverblik