Børns Vilkår tvivler på, at Herlufsholm kan ændre sig uden at lukke

De løbende historier om forholdene på Herlufsholm vækker bekymring hos Børns Vilkår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere centrale skikkelser, som skulle rydde op på Herlufsholm, har på kort tid forladt den omstridte kostskole.

Herlufsholm har været under lup siden TV 2s dokumentar "Herlufsholms Hemmeligheder" fra 2022, der afdækkede grov mobning og krænkelser blandt skolens elever.

Dengang mente flere eksperter, at skolen helt burde lukkes i en periode, så problemerne kunne kommes til livs. Andre mente, at skolen godt kunne fortsætte, imens arbejdet med en kulturændring pågik. Det mente Børns Vilkår.

Læs også
Rektor på Herlufsholm stopper øjeblikkeligt
Læs også
Rektor på Herlufsholm stopper øjeblikkeligt

Men i dag har Børns Vilkår ændret mening, fortæller Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

- Vores holdning var, at det burde være muligt at ændre på kulturen. Det ser ikke rigtig ud til, at vi havde ret, siger Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår til TV 2.

Et voldsomt pres på lærerne

Onsdag kunne TV 2 på baggrund af blandt andet aktindsigter fortælle, at der bag murene på Herlufsholm herskede modvilje mod den nye linje, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har udstukket.

Heriblandt fremgik det, at flere forældre til elever på kostskolen tilsyneladende var utilfredse med den nye retning. Ifølge Gymnasiernes Lærerforening har flere forældre lagt et "voldsomt pres" på lærerne.

quote Det bliver sværere at se, at man kan ændre kulturen uden at lukke kostskolen

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår.

I august 2022 fik Herlufsholm en ny rektor i Gitte Nørgaard, som skulle stå for kulturændringen på kostskolen. Samme opgave havde forstander Jon Stokholm.

Men i december sidste år oplyste Herlufsholm i en pressemeddelelse, at de to stoppede med øjeblikkelig virkning.

Tyder ikke på kulturændring

En aktindsigt i en telefonsamtale mellem Gitte Nørgaard og STUK, som TV 2 har modtaget, viser, at den nu tidligere rektor var bekymret for, at Herlufsholms nye bestyrelse bevægede sig i retning af sine gamle vaner.

- Det bliver sværere at se, at man kan ændre kulturen uden at lukke kostskolen, siger Rasmus Kjeldahl.

De løbende historier om forholdene på Herlufsholm vækker bekymring hos Børns Vilkår, fortæller han.

- Børnenes trivsel er det, der ligger os på sinde her. Men der har været flere episoder i det forgangne år, som peger på, at det ikke går så godt, siger Rasmus Kjeldahl.

Må man ikke forvente, at problemer med en kultur tager lang tid at løse?

- Det tager i hvert fald lang tid, hvis man ikke for alvor er villig til at gøre tingene på en anden måde. Den indsats, der er fra en gruppe forældre for at holde fast i det gamle, tyder ikke på, at man ønsker en kulturændring, siger han.

Afsløringerne fra TV 2 i 2022 fik blandt andet kongefamilien til at reagere, og prins Christian, der på det tidspunkt var elev, stoppede på skolen.

Flere undersøgelser blev herefter igangsat, og i januar 2023 varslede STUK som tilsynsstyrelse, at Herlufsholm stod over for kæmpebøder svarende til over 53 millioner kroner.

Ny formand vil fortsætte "den nødvendige udvikling"

Torsdag oplyser Herlufsholm, at kostskolen har fået en ny formand i Hermann Haraldsson, som siden Jon Stokholms exit har været konstitueret formand.

I en pressemeddelelse siger Hermann Haraldsson, at bestyrelsen har "givet hinanden håndslag på" at fortsætte "den nødvendige udvikling" af Herlufsholm, og at tre nye bestyrelsesmedlemmer er udpeget.

Det er professor ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard, pædagogisk konsulent ved Danmarks Tekniske Universitet Ditte Strunge Sass og skoleleder på Krebs' skole Mikael Fink-Jensen.

Læs også
36 politianmeldelser efter Herlufsholm-dokumentar - én kan føre til retssag
Læs også
36 politianmeldelser efter Herlufsholm-dokumentar - én kan føre til retssag

I et interview med TV 2 har Hermann Haraldsson afvist, at den nye bestyrelse skulle være interesseret i at vende tilbage til sin ”gamle linje”. Den linje, der i kølvandet på dokumentaren blev kritiseret for netop at bidrage til en usund kultur.

- Selvfølgelig skal Herlufsholm være et trygt og godt sted at være. Det giver sig selv. Sender man sit barn på kostskole, skal der ikke være et gram af tvivl om, at eleverne har det godt og ikke bliver mobbet eller mistrives, siger Hermann Haraldsson.


Nyhedsoverblik