Nyt projekt får unge til at vælge upopulære uddannelser

30 erhvervsuddannelser mangler elever. Et nyt projekt i regionen skal få unge til at gennemføre de mindre populære uddannelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor glasplade er ved at blive flyttet over på et kæmpe arbejdsbord.

Her skal Amalie Rønlund Nielsen og hendes makker på glarmesteruddannelsen skære et stort stykke af, som derefter skal skæres i tre mindre stykker.

- Vi skærer og skærer og skærer for at blive bedre til at skære i glas, siger Amalie Rønlund Nielsen.

Hun går på glarmesteruddannelsen på EUC Nordvestsjælland i Avdebo nord for Holbæk, og føler endelig, hun er landet på den rette hylde.

- Jeg er glad, når jeg står op om morgenen. Jeg glæder mig til at komme over og i gang med projekterne, og jeg glæder mig også til at komme ud i en virksomhed og prøve det af der, siger den 26-årige glarmesterelev fra Nykøbing Sjælland.

Læs også
Virksomheder mangler lærlinge - men én branche har vendt udviklingen
Læs også
Virksomheder mangler lærlinge - men én branche har vendt udviklingen

Kom på besøg på glarmesteruddannelsen 

Det var ikke Amalies egen idé at begynde på glarmesteruddannelsen.

Efter endt barsel skulle hun have været tilbage på den EUX Business, hun var i gang med. Men hun var i tvivl, om det var den rigtige uddannelse for hende.

quote Jeg er glad, når jeg står op om morgenen. Jeg glæder mig til at komme over og i gang med projekterne.

Amalie Rønlund Nielsen, glarmesterlev, Nykøbing Sjælland

En samtale med en konsulent fra et nyt projekt Faglært med Fordel fik sendte hende i glarmestrenes retning.

- Hun (konsulenten, red.) hev fat i mig, hvor jeg så siger: hey, jeg tror, jeg skal prøve noget bygningsmaleruddannelse, og så siger hun så, at jeg skal komme ud og snuse til glarmesterfaget, og så fandt jeg hurtigt ud af, at det skulle være det, siger Amalie Rønlund Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Faglært med Fordel fik Amalie Rønlund Nielsen til at snuse til glarmesterfaget. Det fangede hende, og nu er hun snart færdig med grundforløb 2.
Faglært med Fordel fik Amalie Rønlund Nielsen til at snuse til glarmesterfaget. Det fangede hende, og nu er hun snart færdig med grundforløb 2. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

30 erhverv mangler arbejdskraft

Glarmesteruddannelsen er en af de 30 uddannelser, der optræder på Undervisningsministeriets liste over fordelsuddannelser. Det vil sige uddannelser, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft, og hvor det vil være let at finde praktikpladser. 

quote Det vigtigste krav til eleverne er, at de er mødestabile og viser oprigtig interesse for faget.

Elisabeth Østergaard, projektleder, Faglært med Fordel

Det er netop fordelsuddannelserne, som Faglært med Fordel prøver at finde elever til. Det sker ved, at konsulenter møder de unge på FGU-uddannelserne, VUC eller på jobcentret.

- Vi tager ud og fortæller om fordelsuddannelser, hvor det er let at komme ind, få lærepladser og komme videre i job. Vi inspirerer dem til at komme i brobygning, fordi det at prøve faget og møde lærerne, ofte er det, der giver de unge den bedste formnemmelse af, om uddannelsen er noget for dem, siger Elisabeth Østergaard, projektleder på Faglært med Fordel.

Fordelsuddannelserne 2019

  • Anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger
  • Automatik- og procesuddannelsen
  • Bager- og konditor
  • Buschauffør i kollektiv trafik
  • Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen
  • Gastronom
  • Glarmester
  • Gourmetslagter
  • Industrioperatør
  • Industriteknikeruddannelsen
  • Karrosseriuddannelsen
  • Kranfører
  • Køletekniker
  • Landbrugsuddannelsen
  • Lastvognmekaniker
  • Maskinsnedker
  • Mejerist
  • Plastmager
  • Receptionist
  • Skorstensfejer
  • Slagter
  • Tagdækker
  • Teknisk isolatør
  • Tjener
  • Togklargøringsuddannelsen
  • Turistbuschauffør
  • Vejgodstransportuddannelsen
  • VVS-energi
  • Værktøjsuddannelsen
  • Erhvervsfisker (anvender fordelskonceptet, men er ikke en del af bonusordning)

 

Arbejdsgivere, der tegner uddannelsesaftaler med elever på fordelsuddannelserne, kan opnå en ekstra økonomisk bonus.

 

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Faglært med Fordel får støtte fra Region Sjælland og EU Socialfonden. Samlet set har projektet 21 millioner kroner til at udvikle aktiviteter, der skal tiltrække og fastholde 450 elever inden for de 30 fordelsuddannelser.

Projektet tager kontakt til virksomheder inden for fordelsuddannelserne for at hjælpe med at brande virksomhederne over for potentielle elever og for at hjælpe med at finde det bedste match mellem elev og virksomhed.

- Det vigtigste krav til eleverne er, at de er mødestabile og viser oprigtig interesse for faget, siger Elisabeth Østergaard.

Artiklen fortsætter under billedet

Elisabeth Østergaard er projektleder på Faglært med Fordel, som har fået 21 millioner kroner til at få 450 unge i gang med en  erhvervsuddannelse inden for et af de 30 fag, der står og mangler arbejdskraft.
Elisabeth Østergaard er projektleder på Faglært med Fordel, som har fået 21 millioner kroner til at få 450 unge i gang med en  erhvervsuddannelse inden for et af de 30 fag, der står og mangler arbejdskraft. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nemt at få praktikplads

Projektet møder opbakning hos Byggeriets Uddannelser, som er et fælles sekretariat for uddannelserne inden for bygge­- og anlægsområdet.

quote Jeg står og mangler de første 300 elever, det vil sige 300 unge mennesker, der gider at arbejde og kan og vil. De kan få en praktikplads på flere af de uddannelser, jeg sidder med.

John Hvass, uddannelseskonsulent, Byggeriets Uddannelser

- Det er et kærkomment tiltag. Alt hvad der kan gøre, at vi får synliggjort erhvervsuddannelserne, er jo skønt for os, siger John Hvass, som er uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser.

Han beskæftiger sig med uddannelserne til bygge- og anlægsstruktør (tidligere jord- og betonarbejder, red.), tagdækker, brolægger og teknisk isolatør. Alle fem uddannelser er fordelsuddannelser.

Artiklen fortsætter under billedet

I Byggeriets Uddannelser bakker John Hvass op om Faglært med Fordel.
I Byggeriets Uddannelser bakker John Hvass op om Faglært med Fordel. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Der er så travlt ude i branchen, så vi kan ikke få lærlinge nok. Jeg står og mangler de første 300 elever, det vil sige 300 unge mennesker, der gider at arbejde og kan og vil. De kan få en praktikplads på flere af de uddannelser, jeg sidder med, siger John Hvass.

Et kreativt fag

På glarmestrenes værksted på EUC Nordvestsjælland er Amalie Rønlund Nielsen og et par andre glarmesterelever ved at samle en globus af glas.

- Sørg for at få nogle gode kontaktflader på, siger Steen Grenvald, som er lærer på glarmesteruddannelsen, mens Amalie Rønlund Nielsen er ved at fuge mellem to glasplader.

Hun holder tungen lige i munden, mens fugemassen kommes på.

Til januar venter en læreplads hos en glarmester i Kalundborg, og det glæder hun sig til.

- Det er dejligt at have fundet noget, som er mig. Jeg kan bruge mine hænder og være kreativ, det er super fedt, siger Amalie Rønlund Nielsen.

En glasplade skal skæres ud i mindre firkanter på glarmesteruddannelsens værksted på EUC Nordvestsjælland i Avdebo i Odsherred.
En glasplade skal skæres ud i mindre firkanter på glarmesteruddannelsens værksted på EUC Nordvestsjælland i Avdebo i Odsherred. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

 


Nyhedsoverblik