- Det er rigtig giftigt, siger redaktør om konflikt

En konflikt i toppen af Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland rammer medlemmerne på regionens sygehuse.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En arbejdsmiljøsag i Dansk sygeplejeråd Kreds Sjælland er gået i hårknude. 

Forkvinden Anne Marie Holst Sommer har siden november sidste år været sygemeldt. Nu har resten af bestyrelsen stillet et mistillidsvotum til hende.

quote Det er lidt pinligt

Pia Stangerup, sygeplejerske og tillidsrepræsentant på akutafdelingen, Sjællands Universitetshospital Køge

Konflikten er for nyligt også kommet frem på sociale medier for øjnene af fagforeningens medlemmer, da kredsbestyrelsen i et facebookopslag indkaldte til ekstraordinær generalforsamling.

Det fik nogle af medlemmerne til tasterne. Her er mange kritiske over, at det, der er kommet frem om konflikten i kredsbestyrelsen. 

Anne Marie Holst Sommer har været sygemeldt fra posten som forkvinde for Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland siden november.
Anne Marie Holst Sommer har været sygemeldt fra posten som forkvinde for Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland siden november. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og måske særligt måden, det er kommet frem på.

- Hvor er det uskønt at lufte interne konflikter på de sociale medier, skriver en.

- Jeg er virkelig både overrasket og bekymret over hvor udemokratisk denne episode er, skriver en anden.

- Min tillid til DSR er nærmest ikke eksisterende på nuværende tidspunkt, skriver en tredje. 

For meget mudderkast

Pia Stangerup er sygeplejerske på akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital Køge, hvor hun er valgt som tillidsrepræsentant.

Hun deler den ærgrelse, de kritiske kolleger deler i kommentarsporet på Facebookopslaget. 

Pia Stangerup er også bekymret for, hvordan konflikten fremstiller hendes fag og faglige organisation lokalt. 

- Det er ubehageligt at se, at der foregår noget med et dårligt arbejdsmiljø i et forbund, som man jo tænker, skal passe på en, siger hun.

Læs også
Datters sygdom sendte familie mod afgrunden - til sidst måtte de give slip
Læs også
Datters sygdom sendte familie mod afgrunden - til sidst måtte de give slip

Konflikten mellem kredsforkvinden og resten af bestyrelsen har foregået over længere tid, men inden Facebookopslaget kun internt i den faglige organisation og uden medlemmernes viden.

Og sådan havde Pia Stangerup foretrukket, at det var forblevet.

- D er lidt pinligt, forstået på den måde, at det bliver mudderkast på Facebook. Jeg synes ikke, vi som fag har brug for den uro og den dårlige omtale af vores fag, siger hun og tilføjer: 

- Det fremstår uprofessionelt.

Parter kan ikke mødes

Hos Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland har man indkaldt til den ekstraordinære generalforsamling med det formål at få medlemmernes opbakning til at vælte Anne Marie Holst Sommer med et mistillidsvotum.

Det bekræfter Andreas Christensen, der er blevet konstitueret kredsnæstformand efter forkvindens sygemelding.

Andreas Christensen er konstitueret kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland.
Andreas Christensen er konstitueret kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- Vi stiller det mistillidsvotum på baggrund af de interne arbejdsmiljøkonsekvenser, der har været og i forhold til den kredsbestyrelse, vi sidder i, siger han og uddyber: 

- Der er ingen af parterne, der kan samarbejde. Når alle parter er enige om, at samarbejdet ikke kan opretholdes, så skal kredsbestyrelsen jo tage politisk stilling til, hvad fremtiden skal bringe for vores kreds. 

Ingen fra den politiske ledelse, der har siddet under Anne Marie Holst Sommer, har haft mulighed for at stille op. 

Selv fortæller Anne Marie Holst Sommer til TV2 ØST, at hun mener, hun har været udsat for grov mobning af de tre øvrige næstforkvinder i kredsen.

Et skidt signal til medlemmerne

Ifølge Henny Christensen, der er redaktør på TV2 News med særlig indsigt i arbejdsmarkedet, er konflikten problematisk for Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland image.

- Det er rigtig giftigt. De her mennesker, der er centrum for konflikten, de er jo valgt til at løse problemer for medlemmerne ude på arbejdspladserne og sikre et godt og sundt arbejdsmiljø og god trivsel, og nu er de centrum i en konflikt, der viser det komplet modsatte, siger hun. 

Ifølge Henny Christensen vil en konflikt som denne potentielt kunne koste et fagforbund medlemmer.
Ifølge Henny Christensen vil en konflikt som denne potentielt kunne koste et fagforbund medlemmer. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge Henny Christensen sender den interne konflikt et dårligt signal til medlemmerne. 

- Helt simpelt, hvis topledelsen af en fagforening bruger tid på at bekrige hinanden, så er der mindre tid til at løse problemer ude på arbejdspladserne. Og så sender de også et signal om, at det ikke har helt styr på det her med arbejdsmiljøet selv, siger hun. 

Kan påvirke rekruttering

Hos Pia Stangerup er der også en bekymring for, om konflikten kan afskrække nye potentielle kolleger.

- Man kan ikke udelukke, at det kan få konsekvenser for at rekruttere og fastholde sygeplejersker i Region Sjælland, som man jo i forvejen har svært ved. Det håber jeg ikke, men jeg tænker ikke, at man kan udelukke det, siger hun.

Den ekstraordinær generalforsamling afholdes den 7. maj.
Den ekstraordinær generalforsamling afholdes den 7. maj. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

- Hvis der bliver tilpas meget uro, så fremstår det jo uprofessionelt. Så jeg håber, at vi meget snart får mere ro på, tilføjer Pia Stangerup.

Den ekstraordinær generalforsamling, hvor der vil blive stemt om et mistillidsvotum til Anne Marie Holst Sommer, afholdes den 7. maj.


Nyhedsoverblik