For ung til pension

Charlotte Dandanell har i 8 år kæmpet for at få pension. Men Odsherred kommune siger nej, hun er simpelthen for ung.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Charlotte Dandanell var en hel almindelig ung kvinde med job og børn, da hun i 2004 kørte galt i sin bil. Siden har diagnosen lydt på diskusprolaps, piskesmæld, rygmarvsforsnævring og slidgigt.

Den 32 årige kvinde har 4 gange været i arbejdsprøvning og hun har også været i flexjob, men hver gang er hun blevet fyret, fordi hun på grund af smerter i ryggen ikke kan levere den arbejdsindsats, der skal til.

- Det er jo et nederlag, og det er det hver gang. Jeg er 32 år, og jeg vil jo så gerne, men min krop skriger nej, siger Charlotte Dandanell i dag til TV2 Øst.

I otte år har hun kæmpet for at få en førtidspension, men Odsherred kommune siger nej. Og det til trods for, at adskillige speciallæger skriver, at den unge kvindes tilstand er kronisk, det er en varig lidelse, og det bliver ikke anderledes, uanset om man taler flexjob eller arbejdsprøvning.

Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (soc.dem.) fortæller, at de rammer, kommunen skal arbejde indenfor, er meget snævre. Det er nogle stramme regler. Vi skal stort set afprøve alt, før vi kan tildele en pension, siger Thomas Adelskov, der dog erkender, at otte år er meget lang tid.

Men ifølge Kirsten Ketscher, der er professor i socialret, er det kommunerne, der ofte tager sagerne alt for langt. - Kommunerne er ikke villige til at anerkende, når borgerens arbejdsevne ikke er til stede. Det er ikke en melding, de er glade for at få. Derfor tilsidesætter de lægernes erklæringer, og derfor er der brug for en præcisering af lovgivningen, der faktisk siger, at når man ikke har nogen arbejdsevne tilbage, har man ret til pension, siger Kirsten Ketscher i dag til TV2 Øst.


Nyhedsoverblik