Stenalder-rester fundet i Skælskør Fjord (Video)

Et hold dykkere fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde har fundet rester fra et 7200 år gammelt stenaldersamfund i fjorden ud for Skælskør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et større hold dykkere ligger i disse dage ankret op ud for udmundingen af Skælskør Fjord. Her har de været igang med at undersøge havbunden i halvanden uge.

Formålet har været at kortlægge den gamle kystlinie og finde rester fra et stenaldersamfund, som levede langs kysten for 7200 år siden. Dengang var vandstanden i havet lavere, og den gamle kystlinie ligger derfor gemt under flere meter vand i dag. 

Undersøgelsen har båret frugt
Dykkerne har fundet pilespidser, knogler og andre redskaber fra en boplads, der kan dateres til den yngre stenalder år 5200 før vores tidsregning.

Du kan se en video fra dagens undersøgelser herunder. I morgen dukker National Geographic op på stedet, for at filme fundet.

[video:video_mangler:090707_stenalder.flv]

Fakta:

For 9000 år siden lå havoverfladen 30 m dybere end i dag. Store dele af havvandet var bundet i resten af den tykke iskappe, der efter sidste istid stadig lå på den nordlige halvkugle. I samme periode skete der en hævning af de landområder, hvor isen allerede var smeltet.

Danmark var landfast med Sverige og England, og Østersøen var en ferskvandssø. Fangst og fiskeri var en vigtig del af stenalderjægernes hverdag, og bopladserne lå ofte ved kyster og bredder.

Som tiden gik, hævede landet sig fortsat, men omkring år 7000 smeltede isen så hurtigt, at havstigningen overgik landhævningen. Bælterne og Øresund blev dannet, og Østersøen blev salt.

De tidligere kystnære bopladser blev nu oversvømmet og efterhånden dækket af beskyttende aflejringer i vandet. Dette gav gode bevaringsforhold for redskaber af forgængeligt materiale.

I dag finder man derfor mange velbevarede oldsager af f.eks. træ, som kun sjældent er bevaret på land. Arkæologerne regner med, at der findes spor efter ca. 20.000 bopladser fra stenalderen i de danske farvande.

Kilde - Vikingeskibsmuseet


Nyhedsoverblik