Politisk flertal vil sende atomaffald til udlandet

Politikerne på Christiansborg vender på en tallerken, og vil nu sende Danmarks atom-affald til udlandet. Hvis nogen ellers vil tage imod affaldet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter utallige undersøgelser og mere end ti års politisk debat om, hvor i Danmark man mest forsvarligt kan placere op mod 10.000 kubikmeter atomaffald, kan det ifølge Politiken torsdag nu ende med, at det radioaktive affald slet ikke bliver gravet ned i den danske undergrund.

Et flertal i Folketinget har nemlig skiftet kurs og er nu klar til i stedet at sende atomaffaldet til deponering i udlandet, hvis det kan lade sig gøre at finde et land, som på forsvarlig vis kan tage imod det.

Det skriver Politiken

Kursskifte

I 2003 besluttede et enstemmigt Folketing ellers, at der skulle etableres et slutdepot for atomaffald et sted i Danmark med den begrundelse, at "hver generation bør rydde op efter sig selv".

- Vi skal da gå ind i en reel forhandling, hvis vi kan eksportere det hele, og hvis alle konventioner kan overholdes. Set i forhold til Europa har vi meget små mængder atomaffald i Danmark. Hvis der er et land, som har kapacitet til at rumme det, er det en forsvarlig dagsorden, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til Politiken.

Det danske atomaffald består af 5.000-10.000 kubikmeter lav- og mellemaktivt atomaffald - omkring to gange Rundetårn fyldt til toppen - som i mange år har ligget på Risø, hvor den sidste reaktor blev lukket ned i 2001.

Regeringen vil have bredt flertal

I 2011 blev der udpeget seks mulige steder for slutdepot i fem forskellige danske kommuner. Det var planen, at feltet i starten af i år skulle snævres ind til to kandidater, men et flertal i Folketinget er blevet enig om at udsætte den beslutning og udvide undersøgelsen til at omhandle muligheden for at eksportere atomaffaldet.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser i en mail til Politiken, at regeringen lægger stor vægt på, at der fortsat er bred enighed blandt Folketingets partier om håndteringen af Risø-affaldet.

- Jeg lytter selvfølgelig, når flere af partierne ønsker, at vi skal undersøge mulighederne for at få alt affaldet deponeret i udlandet, skriver Astrid Krag til Politiken.

Holdningsskifte naturligt

De konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, mener, at det er naturligt med et holdningsskifte.

- Man skal jo ikke holde dumstædigt på, at det affald, man selv producerer, også er noget, man selv skal håndtere«, siger hun til Politiken.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, mener heller ikke, at der vil være noget etisk problem i at eksportere atomaffald. Han påpeger, at den danske virksomhed Nord (det tidligere Kommunekemi) også behandler farligt affald fra udlandet.

- Så må det jo omvendt også være sådan, at vi kan bede om hjælp til atomaffald i andre lande, som har større ekspertise i at håndtere det, siger han til Politiken.

Enhedslisten afviser på forhånd tanken om at eksportere atomaffaldet og foreslår i stedet, at atomaffaldet bliver liggende på Risø i et mellemdepot.


Nyhedsoverblik