Netværk på Femern-jagt

Virksomheder i massevis slutter sig sammen i større netværk for at ruste sig til at byde på Femern-opgaver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For at kunne levere, hvad der bliver efterspurgt af de store milliard-konsortier, der skal bygge Femern-forbindelsen, slutter massevis af virksomheder sig sammen i professionelle netværk.

Et af dem er skibsmægler-firmaet Alfred Hovmand med fem ansatte fra Bandholm.

- Sådan et firma som det her, kan godt klare nogle opgaver, men vi er simpelthen nødt til at gå sammen med andre for at kunne tilbyde, hvad de store vil have. Og man er nødt til at komme ud og være med fra starten, siger Jan Oldenburg, der ud over at være skibsmægler hos Alfred Hovmand er i spidsen for netværket Femern Service Partners.

Her har 28 virksomheder slået sig sammen – alt fra små en-mandsfirmaer til store milliard-koncerner som OK og Lemvigh-Müller. Og så er Alfred Hovmand pludselig med i et netværk på over 3000 ansatte og en omsætning på over 15 milliarder.

- Vi har både underskrevne juridiske samarbejdsaftaler og konkurrenceklausuler. Det er meget langt fra at være en kaffeklub, som man måske ellers tænker om et ”netværk”. Og vi skal ikke bygge eller grave, men servicere rundt omkring i alt fra marine-diesel til skummadrasser, siger Jan Oldenburg.

Samarbejde vejen ind

Flere eksperter, TV2 ØST har talt med, nævner netop fasttømrede samarbejder mellem virksomheder som nøglen til at få kontrakter og opgaver hos de konsortier, der får en eller flere af de store hovedkontrakter.

En af dem, der holder godt øje med Femern, er Væksthus Sjælland.

-Ja, det er en utrolig god ide. Det er svært at forestille sig, at en lille virksomhed kan få opgaver. Men går mange sammen, så kan de byde ind højere oppe i kæden af underentrepenører, og dermed har opgaverne også mere værdi – de giver flere penge, siger Mads Vaczy Kragh, der er direktør for Væksthus Sjælland.

Og virksomhederne skal have øjnene åbne for mere end bare selve byggeriet.

-Rundt om selve byggeriet kommer der en enorm service-industri. Den skal op at stå, og der er noget at komme efter, siger Mads Vaczy Kragh.

Tilbud om fritidstilbud

Selv i det frivillige foreningsliv bliver der gjort tanker. Som borgerforeningen omkring landsbyen Horslunde en halv times kørsel fra den kommende byggeplads i Rødbyhavn.

- Det kunne være, at arbejderne havde lyst til at spille fodbold eller badminton. Og vi har nogle ledige hal-tider. Der er mange muligheder, siger Ole Bruun, der er formand for Horslunde og Omegns Borgerforening.

En ting er i hvert fald helt sikker ifølge Jan Oldenburg fra Alfred Hovmand og Femern Service Partners.

-Hvis ikke man satser, får man ikke noget ud af det. Hvis man bare sidder og venter, sker der ingenting.

Læs mere om FESPA her. Eller om et andet netværk, Femern Belt Services her.

 

 

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"121974","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

 

 


Nyhedsoverblik