Atom-affald - nej tak

I dag dannede protestgrupper fælles front mod planerne om at grave radioaktivt affald ned et sted i Danmark. På Lolland er svaret klart; Nej til atomaffald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forsøgscentret i Risø nær Roskilde skal af med deres radioaktive affald, og det skal graves ned et sted i Danmark. Men borgerne er utilfredse. Derfor mødte de i dag op ved centret for at diskutere mulighederne for at undgå, at atomaffaldet bliver gravet ned i deres baghave. Seks steder i landet er blevet udpeget som mulige depoter. Et af dem er Lolland lige ved Rødbyhavn.

- Man sender et signal til Lolland om, at de kan agere skraldespand for Risø. Man sender samtidig et signal om, at det ikke gør noget, at der er risikoaffald på Lolland, siger Anne Bendtsen. Hun er medlem af den nyligt stiftede protestgruppe: Lolland mod Atomaffald.

Velegnet jord

På Lolland er jorden ellers særdeles velegnet til opbevaring af affaldet, og undersøgelser har vist, at sikkerhedsrisikoen ved at huse affaldet er minimal. Men lollikkerne er stadig utilfredse.

- Hvis det her affald er så ufarligt, så synes jeg, vi skal lade det blive liggende her, hvor det er. Vi skal ikke gå og sprede det ud i hele landet med risiko for ulykker undervejs, siger Anne Bendtsen.

Risøområdet har selv været på tale som et muligt depot, men jordsammensætningen er ikke velegnet til formålet. Desuden ligger området på en forkastning. Det udgør en sikkerhedsrisiko i forhold til at opbevare atomaffaldet her.

Hele Danmarks ansvar

Dansk Dekommissionering er i gang med at afvikle reaktorerne, og ifølge Direktør Ole Kastbjerg Nielsen er det radioaktive affald hele Danmarks ansvar.

- De aktiviteter, som har været på Risø i reaktorernes driftstid, de har jo været til glæde for hele landet. Der har for eksempel også været gymnasieklasser herinde og blive undervist, siger Ole Kastbjerg Nielsen.

Det ansvar vil Lolland mod Atomaffald gerne tage. Vel at mærke hvis forskningsenheden i forvejen havde ligget i deres område.

- Man har valgt at lave et prestigeprojekt i Roskilde, og så lægger vi også affaldet eller oprydningen i Roskilde, siger Anne Bendtsen.

Protestgrupperne vil nu i fællesskab finde frem til en løsning for, hvor det radioaktive affald kan placeres. Til efteråret tager sundhedsministeren stilling til, hvilke områder der stadig er i spil.

 


Nyhedsoverblik