Lejere siger nej til at købe deres bolig

Lejere af almennyttige boliger siger nej til at købe deres bolig og eje selv. Ingen har købt i Region Sjælland i 8 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lejerne gider ikke eje deres boliger! Så kort kan det siges.

I snart ti år har det været muligt for boligforeninger at sælge de almennyttige boliger til lejerne. Men dét, der var spået overvældende succes, er endt som en dundrende fiasko, oplyser DR Sjælland.

I Region Sjælland er der ikke solgt én eneste almennyttig bolig siden 2005, hvor muligheden for at købe sin lejebolig, startede som en forsøgsordning. Og på landsplan er der samlet solgt 61 boliger.
 
Intet bliver solgt

En rundringning til en række bolig-afdelinger giver stort set enslydende svar. Ingen almennyttige boliger er solgt, og der er stort set aldrig forespørgsler på muligheden for at købe.

Ambitionerne var ellers tårnhøje da Fogh-regeringen skønnede at 5.000 almennyttige boliger ville gå igennem kasseapparatet i de almennyttige boligselskaber. Tanken var bl.a., at styrke området ved at skabe en mere varieret boligsammensætning. Af samme grund tilbød regeringen lejere, der ville købe, en økonomisk håndsrækning. 30 procent af salgssummen kan og kunne man således få som et afdragsfrit og rentefrit lån fra Landsbyggefonden.

Ingen interesse

I Fællesorganisationen Boligforening, der er Vestsjællands største boligforening, siger direktør Jørgen Mejlgård til DR Sjælland:

- Ingen af de afdelingsmøder jeg har deltaget i, har der været forespørgsler om det. Jeg tror, at de folk der vil eje, de køber en ejerbolig og ikke en leje-bolig, siger Jørgen Mejlgård.

På Boligkontoret Danmark der administrerer 57 boligselskaber på landsplan kan direktør Michael Demsitz tælle på en hånd, hvor mange gange han er rendt ind i et salg af en almennyttig bolig.

- Af de 30.000 boliger vi administrerer har vi solgt to. Og det var kun fordi vi selv tog initiativet til at sælge dem. Vi har aldrig fået forespørgsler af vores lejere, om det var muligt at købe, siger han.

Formanden for Folketingets By og Boligudvalg Mette Reissmann vælger at tage det magre salg, som et tegn på at Danmark har glade lejere.

- Det er jo en lov, der har været i kraft også før finanskrisen, så det kan ikke handle om, at folk ikke har haft råd til det. Så folk er tilsyneladende glade deres almennyttige boliger, siger Mette Reissmann til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik