Krigsveteraner vil have anerkendt deres lidelser

Flere hundredre krigsveteraner demonstrerede i dag. De er trætte af, at de ikke kan få anerkendt, at deres post traumatiske stress skyldes krigstraumer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange krigsveteraner med psykiske mén troppede i dag op i København for at demonstrere mod den såkaldte seks-måneders regel.

Regel spænder ben
Den betyder, at symptomer på psykiske mén skal komme inden for de første seks måneder efter hjemsendelse, ellers er soldaten ikke berettet til erstatning. Arbejdsskadetyrelsen tolker i praksis reglen på den måde, at soldaterne skal have været til læge med symptomerne inden for seks måneder.

Den regel vil soldaterne af med.

- Vi er så mange, der er i samme båd, og som har det ad helvede til. Vi vil gerne videre med vores liv, siger Thomas Bøje Frederiksen fra Fuglebjerg, som var udstationeret på Balkan i begyndelsen af 90'erne.

- Hvis vi kunne få den anerkendelse, at vi rent faktisk har fået det dårligt af at være udstationeret i krig, så ville det kunne give en ro indvendigt, siger den 47-årige ex-soldat til TV2 Øst.

For sen diagnose
Thomas Bøje Frederiksen har fået konstateret post traumatisk stress som følge af de krigstraumer, han har fået. Men han fik først diagnosen fire år efter, han kom hjem og er dermed ikke berettet til erstatning.

- Det er jo fuldstændig fucked up, for der går jo mange år, inden man overhovedet finder ud af, at man har en lidelse, siger han.

Krigsveteranernes demonstration sluttede i dag inde foran Christiansboerg, hvor politikere og interesseorganisationer skiftedes til at gå på talerstolen.

Minister vil have undersøgelser
Thomas Bøje Frederiksen fik en chance for at tale med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (Soc.dem.) om problemet.

- Vi snakkede om, at der skal action til, og at der skal ske noget, og det gav hun os fuldstændig ret i, siger Thomas Bøje Frederiksen.

Krigsveteranerne skal dog ikke regne med, at action'en sker i morgen.

For selvom en rapport fra Nationalt Forskningscenter for Velfærd, SFI i september konkluderede, at post traumatisk stress ofte først er tydeligt flere år efter krigen, så er det ikke nok for ministeren:

- Vi er nødt til at have et vidensgrundlag at bygge arbejdsskadeerstatningerne på. Det er derfor, jeg har bedt om, at vi får kigget på. om der kan ligge et andet grundlag for erstatningerne end det, der er i dag, sagde Mette Frederiksen til TV2 Øst i dag.

 


Nyhedsoverblik