Kommune lover dusør til socialrådgivere

Faxe Kommune har udlovet en præmie på 20.000 kroner til de medarbejdere der kan finde på ideer til at undgå at anbringe børn, og derved spare kommunen for penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

"Find på et vildt forslag - og vind 20.000 kontant!"

Sådan står der i emnefeltet på den interne mail, som socialrådgiverne i Faxe Kommune har modtaget. En mail som TV2 ØST er i besiddelse af.

Til og med juni i år kører Børn- og Ungeafdelingen i kommunen nemlig en konkurrence blandt sagsbehandlerne. I konkurrencen udloves der 20.000 kroner i bonus til de sagsbehandlere, der kan undgå at anbringe et barn, og derved spare kommunen penge. Det møder hård kritik.

- Det er dybt bekymrende, fordi så bliver det ikke børnefagligt, så bliver det økonomisk tænkning, siger Psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen.

Også i Børns Vilkår er de chokerede over Faxe Kommunes metoder. Souschef Bente Boserup troede nærmest ikke sine egne øjne, da hun læste mailen.

- Jeg tænkte at det må være en dårlig joke, eller en tidlig aprilsnar, siger hun og fortsætter.

- Det er fuldstændigt uetisk, ufagligt, og så er det også ulovligt.

I mailen opfordrer lederen af Børn- og Ungeafdelingen sagsbehandlerne til at få ide-hatten på og komme med det, som hun kalder for "Vilde forslag". For at vinde de 20.000 kroner, som er på højkant, skal sagsbehandlerne komme med ideer til hvordan et barn, som de allerede har vurderet skal anbringes udenfor hjemmet, kan undgå at blive anbragt. Ideen må maksimalt koste 75 procent af det, som anbringelsen ville koste. I mailen står der blandt andet:

"Vilde forslag er kendetegnet ved: At de koster max. 75 procent af prisen for det indstillede anbringelsestilbud, og ikke er en anbringelse, men et reelt alternativ."

Og det er altså her, Børns Vilkår mener, at kommunen bryder loven.

- Det er sådan, at hvis man vurderer, at det er det bedste for barnet at anbringe det, så må man ikke lade være. Fordi man skal vurdere, hvad der er til barnets bedste, siger Bente Boserup.

Udvalgsformand i Børn- og Familieudvalget i Faxe Kommune vil nu have en redegørelse fra forvaltningen.

- Jeg var ikke bekendt med at den mail var sendt rundt, og det er heller ikke noget direktøren kender til. Vi undersøger det, og er det ulovligt, så bliver det stoppet, siger Steen K. Gunnarson (V).

Men hvad konsekvenser det får, vil han ikke kommentere på endnu.

- Lige så snart forvaltningen kommer med en redegørelse, så tager vi det op på næste udvalgsmøde, og så ser vi hvad konsekvenserne bliver, siger han.

I Børns vilkår er de chokerede over, at sådanne forslag kan forekomme, og Bente Boserup har nu givet mailen videre til Ankestyrelsen.

- Hvis de sidder med nogle sager fra Faxe Kommune, så kan de i hvert fald være skærpet opmærksomme på, at det måske ikke er den bedste foranstltning der er fundet på. At der har været nogle andre interesser på spil, end dem de lige kan få øje på, siger hun.


Nyhedsoverblik