Honningbierne er ramt af en ondartet bipest

Honningbiernes larver er alvorligt truet i øjeblikket. Især i Slagelse-området hærger bipesten nemlig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Honningbier i Slagelse-området er hårdt udfordret disse dage. De er nemlig blevet ramt af bipest, som slår honningbiernes larver ihjel.

Ifølge NaturErhvervsstyrelsens Centrale Bigårdsregister er danske honningbier i både Holbæk, Hørve og i særdeleshed i Slagelse i øjeblikket ramt af en ondartet bipest.

Ondartet bipest er en meget smitsom sygdom, som slår honningbiernes larver ihjel. For at undgå store tab i biavlen er konstant kontrol og bekæmpelse nødvendig, lyder meldingen fra NaturErhvervstyrelsen.

-  Ved mistanke om ondartet bipest kræver vi, at der bliver taget kontakt til den lokale biinspektør. En tavleprøve skal indsendes til Offentlig Bisygdomsbekæmpelse, og her bliver prøven analyseret. Viser det sig, at det er ondartet bipest, vil biinspektørern behandle de angrebne bifamilier og i øvrigt inspicere alle bigårde indenfor en given radius for at forhindre spredning af den smittefarlige bakterie, som er årsag til udviklingen af ondartet bipest, oplyser akademisk medarbejder hos NaturErhvervstyrelsen, Birgitte Lund i en pressemeddelelse.

Fødevareministeriet har uddelegeret overvågning, diagnose og bekæmpelse af skadegørere i biavl til Offentlig Bisygdomsbekæmpelse under Aarhus Universitet, der dermed er den danske myndighed på området.

Herfra er det vurderingen, at udbruddet ikke vil brede sig i større grad.

-  Antallet af udbrud er ikke alarmerende hverken sidste år, da der blev registret 23 udbrud, eller i år, da vi indtil nu har registret 44 udbrud, og forventer næppe mere end 50 i hele landet,” siger Per Kryger, der er forsker og ansvarlig for Offentlig Bisygdomsbekæmpelse ved Aarhus Universitet i Flakkebjerg.


Nyhedsoverblik