Høegh: Jeg kan ikke leve med fængsling af borgerne

Kommende viceborgmester og udvalgsformand i Klima-, Miljø-, og Teknikudvalget i Lolland Kommune vil ikke være med til at sende dårlige betalere i fængsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste dages voldsomme debat om kloakering har fået både borgere og politikere op af stolen i flere af vores kommuner.

Debatten startede på grund Klaus Knudsen fra Guldborgssund, der har fået 14 dages fængsel, for ikke at kunne betale den lovpligtige kloakering på hans grund.

Usikkerhed hos borgerne
Flere borgere fra Maribo har kontaktet TV2 ØST. De frygter at komme i samme situation, hvis ikke politikerne vågner op

- Jeg havde sparet op, men for nogle år tilbage måtte jeg lukke min virksomhed. Det kostede mig halvanden million. Nu er jeg folkepensionist og min kone er førtidspensionist, og vi har ikke mulighed for at betale, siger Bent Hansen.

Bent Hansen bor på en gård i Maribo, og han frygter tvangsaktion eller i værste tilfælde fængsel

- Vi hørte om ham fyren ovre i Guldborgsund. Det kan jo være det bliver vores tur, for vi har ikke mulighed for at betale.

Kommunalpolitiker ind i kampen
Kommende viceborgmester og formand for Klima-, Miljø-, og Teknikudvalget i Lolland Kommune, Henrik Høegh (V), melder sig i dag ind i kampen.

- Jeg kan ikke leve med, at borgerne skal i fængsel. Vi kan ikke undgå at politianmelde dem, for det foreskriver loven, når beløbet ikke bliver betalt. Men hvis de ikke selv finder en løsning efter politianmeldelse, så må vi ind i den enkelte sag og se på, hvad vi kan gøre, siger Henrik Høegh (V).

Henrik Høegh har mere end et løsningsforslag. Han vil forsøge at få stablet en lånepulje sammen med Nordea. Siger banken nej til at låne folk penge, så vil de undersøge hvilke andre muligheder, der kan være uden at overskride loven og sætte borgere i fængsel

- Vi vil udnytte lovens fulde muligheder optimalt for at fravælge de huse, vi ikke finder rimelige at kloakere, hvis det eksempelvis er den sidste generation, der bor i huset, eller huset er placeret i et åbent landområde, ser vi ingen grund til at gennemtvinge kloakering, siger Henrik Høegh (V).

Stemte nej
Da forslaget om en statslig lånepulje, som var rejst af René Christensen (DF) fra Nykøbing Falster, var oppe i Folketinget inden jul, var Henrik Høegh ellers en af dem, der stemte nej til en statslig lånepulje.

- Det lykkedes mig ikke at få opbakning til forslaget i hverken regeringen eller min egen gruppe. Jeg skal ærlig indrømme, at jeg gerne havde set, at vi fik den her lånepulje, men det ville betyde et nej til det samlede finanslovsforslag, og det var partiet ikke klar på, siger Henrik Høegh (V)

Fakta
- På landsplan taler man om 2000 familier, der vil blive så hårdt ramt økonomisk, at de risikerer politianmeldelse. En udregning fra Miljøministeriet viser, at en lånepulje på 50 millioner kroner, vil kunne hjælpe de hårdest ramte. Forslaget nedstemte politikerne på Christiansborg på Christiansborg med undtagelse af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

- I Guldborgsund har der været 50 politianmeldelser for manglende betaling

- Antallet af politianmeldelser i Lolland Kommune er mindst tre.


Nyhedsoverblik