Handicappede dumper kommunalreform

Kommunesammenlægningerne er gået ud over de handicappede, mener medlemmerne af Danske Handicaporganisationer. Regeringen vil se på problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere bureaukrati, længere ventetider og ringere service er det, borgere med handicap oplever efter kommunalreformen i 2007.

I en ny undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer, DH, svarer 83 procent af de 799 adspurgte medlemmer, at de oplever forholdene som ringere siden reformen, skriver Politiken.

- Det er et rystende resultat, siger formanden for DH, Stig Langvad, til avisen.

Da reformen trådte i kraft, blev en masse opgaver, som hørte under de gamle amter, lagt ud til kommunerne. Det har medført mange af de problemer, der optræder i undersøgelsen.

- Den specialiserede viden og de specialiserede tilbud går simpelthen tabt. Hver enkelt lille kommune kan ikke have samme standard og den viden, der skal til, siger Stig Langvad.

Han peger på, at 80 procent i DH's undersøgelse også mener, at der er problemer med kommunernes samarbejde.

Flere undersøgelser peger i samme retning

Undersøgelsen fra DH bekræfter andre målinger, hvor danskerne er utilfredse med kommunalreformen. I april viste en undersøgelse fra Gallup, at hver anden dansker oplever den kommunale service som ringere end før reformen.

I marts kom en evaluering af kommunalreformen fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Den viste, at reformen i det store hele har styrket kommunerne og rustet dem til at modstå fremtidens udfordringer.

Der blev dog også peget på væsentlige problemer og behov for "opgavejusteringer" og "samarbejdsstrukturer", og den blev kritiseret for fuldstændigt at mangle brugernes synspunkt.

Regeringen skal i nærmeste fremtid fortælle, hvad den vil gøre ved problemerne. Her spiller DH's undersøgelse og organisationens høringssvar en væsentlig rolle, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Det er et rigtigt svært område, og de input, der kommer, er så vigtige. Det er det, vi skal bygge på, når vi laver regeringens svar, hvor fokus er lige præcis: Hvordan ser det ud med borgerøjne, siger Margrethe Vestager til Politiken.

Hun forsikrer, at der skal tales om de ting, undersøgelsen nævner.

/ritzau/


Nyhedsoverblik