Danske Sukkerroedyrkere vil boykotte Nordic Sugar

OPDATERET: Uenighed om priserne på sukkerroer får nu Danske Sukkerroedyrkere til at opfordre medlemmerne til at boykotte Nordic Sugar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Foreningen Danske Sukkerroedyrkere opfordrer sine medlemmer til at boykotte Nordic Sugar, der blandt andet har fabrikker på Lolland og Falster.

- Vi kan ikke nå til enighed. Vi vil selvfølgelig gerne have en højere pris og de vil give en lavere. Vi mener, vi har sat nogle rimelige krav på dyrkernes vegne. Når vi ikke kan blive enige, så skal vi heller ikke gå ind og tegne kontrakt med dem, siger Jørn Dalby, som er formand for Danske Sukkerroedyrkere.

Prisfald på 2900 per hektar

Årsagen er, at det ikke har været muligt at nå til enighed om prisen på sukkerroer i 2014. Den skulle have været fastsat senest 1. juli, men det er altså ikke lykkes, og det får Danske Sukkerroedyrkere til at opfordre medlemmerne til ikke at tegne kontrakt med Nordic Sugar.

- Vi er temmlig langt fra hinanden og vi har givet os langt i forhandlingsforløbet her, så vi står fast på vores krav, siger Jørn Dalby.

Håber på løsning

Hos Nordic Sugar håber og forventer man, at man finder sammen om en ny aftale.

- I år må vi konstatere, at vi ikke nåede det inden for fristen at blive enige om noget nyt grundlag, men det betyder jo ikke, at vi kan sætte os sammen senere og nå til enighed, siger Jannik Olejas, som er landbrugsdirektør hos Nordic Sugar.

Mister 300.000 kr.

De nedbrudte forhandlinger betyder indtil videre, at prisen på sukerroer falder med omkring 2900 per hektar i 2014. For landmand Steffan Mikkelsen vil det betyde 300.000 kroner.

- 300.000 det er det samme som en årsløn til en medarbejder. Alternativt ert det selvfølgelig andre afgrøder og det giver jo ikke nær så meget, som sukkerroerne de gør. Men det er sidste udvej, siger Steffan Mikkelsen.

Sidste udvej

Hvis sukkerroedyrkerne dropper aftalen med Nordic Sugar, kan det betyde, at det kan være slut med sukkerroer på Lolland og Falster. Men det er kun en sidst udvej for alle parterne.

- Jeg vil føle, at det både vil være et økonomisk tab, men også for mig som landmand. Nu har vi dyrket sukkerroer her på Lolland Falster i mange år, så det vil være meget kedeligt for mig, siger Steffan Mikkelsen.

Sukkerroerne for næste år skal først sås til marts. Derfor kan parterne nå at finde frem til en aftale i løbet af efteråret.


Nyhedsoverblik