Banken gebyr-plukker pensionister

Realkredit Danmark sendte i i foråret en ekstra-regning til beboerne i andelsforeningen Egelunden II, hvor halvdelen er pensionister. Fristen var 1 måned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er brandurimeligt.

Sådan lyder beklagelse fra Finn Thomsen om den prisforøgelse i bidragssats, han og resten af andelsforeningen modtog i marts.

En bidragssats er det gebyr realkreditinstitutterne tager for at administrere deres kunders lån.

Forøgelsen lød på 1.200 kroner per måned

- Det er fuldstændigt uforståeligt. Alle taber på det her, siger Finn Thomsen.

Fik forhandlet ned

I marts lød beskeden på, at bidragssatsen skulle op fra 0,95 til 1,85 procent.

Det fik beboerne imidlertid forhandlet ned til 1,50.

Men beskeden fra marts iværksatte 1. april, og det får kritik fra Andelsboligforeningerne Fællesrepræsentations direktør, Jan Hansen.

- Det er dybt kritisabelt med så kort en reaktionstid som 1-2 måneder. Jeg forstår ikke, at man ikke fra kreditinstitutternes side kan se, at man ikke bare kan sætte boligafgifterne op for andelshaverne. Det kræver en generalforsamling og en generalforsamling skal varsles, derfor er det helt urimeligt, at man kommer med et varsel på 1-2 måneder.

Frygter betalingsstandsning

- Omkring halvdelen af andelshaverne er pensionister. Reaktionen, da vi fik brevet var også at mange henvendte sig til bestyrelsen i andelsforeningen og sagde: det kan vi ikke betale, siger Finn Thomsen.

Finn Thomsen frygter faktisk konkurs.

- Så er der jo ingen, der vinder, siger han.

Jan Hansen stemmer i.

- Det er klart, at overskriften er, at realkreditinstitutterne skal konsolidere sig bedre, men vi mener ikke nødvendigvis, at det er boligejerne og andelshaverne, der skal betale det her.

Svaret fra Danske Bank

Danske Bank udtaler i en mail:

Myndigheder, kreditvurderingsbureauer og investorer har efter finanskrisen krævet, at de danske realkreditinstitutter er mere velkapitaliserede. Det er en af forklaringerne på, at bidragssatserne generelt er steget. Vi kan ikke kommentere på den konkrete sag. Men det er korrekt, at der er andelsboligforeninger, der har oplevet stigninger i bidragssatsen. Størrelsen på bidragsstigningerne afhænger primært af foreningernes økonomi, belåningsgrad og valg af lånetype. Med hensyn til varslingsfrister skal vi naturligvis følge reglerne. Hvis der er sket en fejl i den konkrete sag, er det meget beklageligt, og det vil naturligvis blive rettet, siger gruppechef Casper Rømer Elin Realkredit Danmark Erhverv.

Det giver Jan Hansen ikke meget for.

- Det er klart, at overskriften er, at realkreditinstitutterne skal konsolidere sig bedre, men vi mener ikke nødvendigvis, at det er boligejerne og andelshaverne, der skal betale det her.

Imens beboerne på Egelunden II har sat en advokat til at håndtere deres sag, betaler de den udvidede leje ved at tage fra deres vedligeholdelsesopsparing.

- Således at forhøjelsen ikke har ramt nogen af andelshaverne endnu. Men kassen, den er tom om ikke så mange måneder, siger Finn Thomsen.


Nyhedsoverblik