Atomkommuner kræver klar besked om affald

Mere information til vores nervøse borgere. Det er meldingen fra de kommuner rundt i landet, der fortsat ikke ved, om de ender som depot for radioaktivt affald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De 5 kommuner, der er udset til at kunne ende som slutdepot for radioaktivt atomaffald fra Forsøgsstation Risø ved Roskilde, kræver bedre og mere løbende information til deres bekymrede borgere.

Den langtrukne proces med at afgøre, hvad der skal ske med det mellem- og lavaktive atomaffald, der har været deponeret på Risø over de seneste knap 60 år, har foreløbig stået på i 3 år. Og processen er stadig langt fra mål.

- Når det gælder så følsomt et emne, så nytter det ikke, at informationsniveauet har været så lavt, som det er tilfældet. For så opstår der myter og større bekymring, siger Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S).

Møde i dag mandag

Sammen med borgmestrene fra de 4 andre kommuner, Kerteminde, Skive, Struer og Lolland, der er i spil, mødtes de for første gang mandag med den nye sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Efter mødet aftalte borgmestrene, at de vil kræve et skriftligt notat fra ministeriet med svar på en række spørgsmål.

- Jeg synes, vi havde et godt møde, hvor borgmestrene fik lejlighed til at fremføre deres synspunkter, og jeg fik mulighed for at orientere om, hvad der sker i sagen, siger Nick Hækkerup i en kommentar.

2-3 stykker sorteres fra

På mødet gjorde borgmestrene det klart, at de lægger stor vægt på, at andre løsninger som eksport af affaldet eller et mellemlager, hvor de 5000-10.000 ton affald kan opbevares på jordoverfladen i 70-100 år, skal undersøges lige så grundig som en eventuel slutplacering langt nede i jorden.

- For mig er det vigtigt at sige, at det ikke handler om, at træffe en hurtigt beslutning, men derimod om at træffe den rigtige beslutning. Derfor er der heller ikke noget hastværk, og der vil blive lyttet til alle argumenter. Og jeg kan sige, at når der engang skal træffes en beslutning, så vil man vælge det absolut sikreste sted for danskerne, siger Nick Hækkerup.

Meldingen er nu, at der omkring årsskiftet vil komme en afklaring på, hvilken løsning der stiles imod. Samtidig ventes antallet af mulige modtagekommuner skåret ned til 2-3 stykker.

Fakta:

  • Sundhedsministeriet arbejder på at finde ud af, hvor man skal gøre af 5000-10.000 kubikmeter lav- og mellemradioaktivt affald fra Forsøgsstation Risø.
  • Desuden skal der findes en løsning på, hvordan man slipper af med de 233 kg højradioaktivt affald, som er den farligste del af affaldet fra Risø.
  • Processen kører i 3 spor:
    • 1) Etablering af dansk slutdepot (den oprindelige plan).
    • 2) Eksport af alt affald til udlandet.
    • 3) Etablering af midlertidigt affaldslager i Danmark
  • Forsøg på at eksportere de 233 kg højradioaktivt affald til andre lande er hidtil mislykkedes. Opgaven ligger i Udenrigsministeriet.
  • I juni 2013 afsatte Folketinget 1,8 millioner kroner til en undersøgelse, der skal give et beslutningsgrundlag for eventuel etablering af et mellemdepot.

Kilde: Sundhedsministeriet

/ritzau/


Nyhedsoverblik